10 najboljih restorana u Evropi

U principu, vrlo je nezahvalno okarakterisati jedan hotel, restoran, kafić ili bilo koji objekat tog tipa kao najbolji ili najgori. Stvar je u tome da se treba držati one narodne: Hiljadu ljudi, hiljadu ćudi. te ne mariti mnogo za mišljenja drugih kada je izbor lokala u Evropi u kome ćete prezalogajiti ili prenoćiti u pitanju, jer ono što se dopalo njima, možda će vama biti izuzetno nesimpatično i obratno.

Međutim, činjenica je da mnogi ljudi posebno vole da prate liste najboljih hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, kako u Evropi, tako i u svetu, ne razmišljajući baš puno o tome zbog čega su baš ti objekti odabrani da budu okarakterisani kao najbolji. Zato mnogi specijalizovani internet sajtovi i časopisi barem jednom godišnje sprovode, uglavnom anonimne ankete u kojim ljudi širom sveta mogu da iznesu svoje mišljenje o određenom ugostiteljskom objektu na teritoriji određene države ili, pak čitave Evrope recimo, pa i sveta.

Lista koju možete videti u prilogu nije i zvanična lista, već je načinjena prema najzastupljenijem mišljenju onih ljudi koji su imali prilike da te restorane posete.

 


Restoran Noma (Kopenhagen, Danska)

 

Ako želite da probate neke, u najmanju ruku neuobičajene specijalitete, kao što je recimo meso irvasa ili ste baš raspoloženi da jedete specijalite od mahovine, uz prirodnu dekoraciju u vidu živih mrava, onda je ovaj prestižni restoran najbolji izbor u vašem slučaju. Šalu na stranu, postoje i ovakvi specijaliteti u njemu, ali su na meniju uglavnom jela od ribe spremljena na nordijski način.

Imajte na umu da je mesto u ovom restoranu, koji je smešten u priobalnom delu grada najčešće potrebno rezervisati čak i po dva do tri meseca ranije.

 

Restoran Mugaritz (Erenterija, Španija)

 

Smešten nedaleko od San Sebastijana, u španskoj oblasti Baskija, ovaj restoran je postao poznat ne samo po izuzetno visokim cenama, već i po fantastičnim kombinacijama namirnica u specijalitetima. Ono što je svugde praktično nespojivo, ovde se zahvaljujući umeću glavnog kuvara pretvara u prava remek dela u oblasti kulinarstva.

 

Restoran Osterija Frančeskana (Modena, Italija)

 

Sa jedne strane tradicionalni italijanski restoran, a sa druge strane moderan, koji teži neobičnosti u svakom smislu, ali uz izuzetno visok kvalitet specijaliteta i cena, naravno.

 

Restoran Seljer de kan Roka (Đirona, Španija)

 

Pored toga što se trude da održe izuzetan kvalitet ponude specijaliteta mediteranske kuhinje, tri brata koji su nasledili ovaj restoran od svojih roditelja, su se i svojski potrudili da naprave restoran za koji se često može čuti da ima najbolji i najlepše uređen enterijer ne samo na tlu Evrope, već i u celom svetu.

 

Restoran Ledbury (London, Engleska)

 

Zanimljivost vezana za ovaj restoran se primarno odnosi na ukuse jela koja se u njemu služe, a koja najviše spadaju u domen klasičnog načina pripreme. Međutim, neretko se pominje da je glavni kuvar ovog restorana poznat upravo po tome što ne pravi nikakve posebne egzibicije u serviranju, kao što je to slučaj u mnogim drugim restoranima, pa tako ne očekujte da vam zastane dah kada vam posluže jelo. Ali, zato budite spremni da uživate u neverovatnom ukusu specijaliteta koji se u njemu služe i naravno, da izdvojite pozamašnu svotu novca ako želite da doživite ovo iskustvo.

 

Restoran Funky Gourmet (Atina, Grčka)

 

Iako Grčka ima da izuzetno bogatu gastronomsku ponudu, jedan od mnogih dobrih, da ne kažemo najboljih restorana u ovoj zemlji je smešten u prestonici zemlje, Atini. Ono po čemu se restoran Funky Gourmet izdvaja u odnosu na druge jeste neobičan način serviranja, koji će vas u najmanju ruku ostaviti bez daha. Na meniju su specijaliteti  internacionalne, ali i grčke kuhinje.

 

Restoran HanTing (Hag, Holandija)

 

Specijaliteti francuske, kineske i drugih svetskih kuhinja, uopšteno nisu ono zbog čega se ovaj holandski restoran našao na listi najboljih. Ono po čemu se on izdvojio u moru takvih restorana jeste činjenica da su sva jela vrlo pažljivo servirana, te da se posebno obraća pažnja na detalje, a karakteristična je i neobičina mešavina ukusa u jelima.

 

Restoran La Merenda (Nica, Francuska)

 

Možda vas iznenadi što je ovaj jednostavni, da ne kažemo jeftini restoran u Francuskoj svrstan na ovu listu. Međutim, morate znati i to da je on u samom vrhu restorana koje kao najbolje preporučuju upravo vodeći kuvari iz celog sveta. Ono po čemu se ovaj restoran izdvojio u odnosu na druge jeste domaćinska atmosfera koja u njemu vlada, a sve zahvaljujući glavnom kuvaru i vlasniku koji je bio zadužen za isti posao u jednom od zvanično najboljih restorana, ali prema mišljenju posetilaca, a ne njegovih kolega. Posebno je zanimljivo što on hranu priprema u kuhinji koja je otvorena i koja se nalazi uz sam restoran, tako da svako ko želi može da uživa u njegovom kulinarskom umeću.

 

Restoran Hos Thea (Oslo, Norveška)

 

Iako omanji restoran po površini, čini se da je ovaj norveški restoran osvojio srca mnogih posetilaca, a najčešće se u prvi plan stavljaju kvalitet jela koja se nalaze na meniju i izuzetno dobra usluga.

 

Restoran 7 Thalasses (Solun, Grčka)

 

Za sve ljubitelje morskih specijaliteta koji se nađu u prestonici grčke oblasti Makedonija ovaj restoran je definitivno nemoguće da zaobiđu. Pored fenomenalnih specijaliteta, karakteriše ga i odličan izbor lokalnih grčkih vina.

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja