10 najukusnijih grčkih tradicionalnih poslastica

Ako posećujete Grčku nemojte da propustite uživanje u ovim ukusnim desertima.

1. Portokalopita (kolač od narandže) 

Hrskav, mirisan i neodoljivo ukusan. Portokalopita je tradicionalni grčki kolač, tačnije kolač sa Krita, slojevite teksture. Napravljen je od hrskavog testa i sirupa narandže i cimeta koji ovoj torti daju sočan ukus. 

2. Kourabiedes ​​(kolač od oraha) 

Kourabiedes su kolačići slični našim gurabijama i ​​podsećaju na biskvite. U Grčkoj se obično prave sa bademima. Kourabiedes ​​se u Grčkoj jedu uz rakiju, obično u kombinaciji sa Metaksom ili Mastikom. Poput ukusnog biskvita, često su ukrašeni karanfilićem. Kourabiedes ​​se često pripremaju za posebne prilike, kao što su Božić ili krštenja. 

3. Grčka baklava 

Grčka baklava je bogata i slatka, napravljena od slojeva tankog testa koje je ispunjeno seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom. 

4. Teeples - diples 

U slučaju da niste upoznati sa njima, Diples (tee - ples) je tradicionalni grčki desert napravljen od tankih listova testa koji se presavijeni prže dok ne postanu hrskavi. Kada se ohlade preliju se nadevom od meda i cimeta, a možete ih posipati mlevenim orasima. 

5. Loukoumades (loptice od meda) 

Loukoumades su popularni grčki slatkiši. Ukoliko ste bar jednom posetili Grčku, onda ste sigurno upoznati sa ukusom ovog sočnog deserta. Zlatne kuglice su u stvari prženo testo koje se nakon prženja potapa u slatki sirup, a može se posuti cimetom i orasima. 

6. Kataifi 

Kataifi, zajedno sa baklavama je jedan od najpopularnijih i najukusnijih grčkih deserta. Napravljen je sa posebnom vrstom testa koje se zove kataifi ili kadaifi. Preliva se sirupom od šećera i vode. 

7. Kokakia (grčki kremasti desert) 

Kokakia je kremasti grčki kolač, ispunjen bogatim kremom, potpoljen u slatkom sirupu i preliven čokoladom. Nakon potapanja u sirup, ovaj kolač se može uvaljati u kokos. 

8. Melomakarona (Kolačići od meda) 

Melomakarona su ukusni kolačići i nije ih teško napraviti. Oni su mekani i sočni, oboreni u sirupu od meda i pokriveni seckanim orasima. 

9. Galaktoboureko (Mlečna pita) 

S obzirom da ovaj recept uključuje testo, potrebno je više vremena za pripremu, ali na kraju ćete videti da vredi. Ovaj desert nije ništa drugo nego slojevito, ukusno lisnato pecivo. Galaktoboureko se pravi drugačije od ostrva do ostrva u Grčkoj. Gust i kremasti krem nalazi se između dve kore od testa koje su natopljene šećernim sirupom. Krem je nekad pravljen od narandže, ali se tradicionalno pravi sa kremom od vanile. 

10. Halvas (Griz puding) 

Prilikom pripreme grčke halve, griz se prvo potopi u ulju, donoseći neodoljiv miris, a zatim potopi u topli sirup, sa aromama i mešavinom cimeta i karanfilića. Pravi se sa bademima, orasima, pistaćima, suvim grožđem... 

Ukoliko ove godine, dane odmora provodite u Grčkoj, predlažemo da svakog dana probate po jedan, tradicionalni grčki desert.

Izvor: Superžena

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja