25 Zanimljivih činjenica o hrani

1. Mlečnu čokoladu jeizumeo Danijel Piter (Daniel Peter), a koncept je prodao svom komšiji HenrijuNestleu (Henri Nestlé).

2. Perece imajukarakteristični oblik koji simboliše prekrštene ruke u molitvi

3. Tri četvrtineuhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lepka,margarina i đubriva.

4. Da bi napravile jedankilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređutakvu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.

5. Posle paradajza,banana je najpopularnije voće u svetu.

6. Postoji više od10,000 vrsta paradajza.

7. Ako se pojede u većimkoličinama, muskatni oraščić može da izazove halucinacije.

8. Tokom srednjeg veka,šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mleka.

9. Više od 90% ulovljeneribe upeca se na severnoj hemisferi.

10. Vino se prodaje uzatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svetlosti.

11. Godišnje širom svetapojede se oko milijardu puževa.

12. Svih 13 mineralapotrebnih čovjeku za život mogu se naći u alkoholnim pićima.

13. Kečap se u 19. vekukoristio kao lek protiv dijareje, između ostalog.

14. Veruje se da je čajslučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneolišće u lonac ključale vode.

15. Amerikanci jedu duploviše mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.

16. Francuzi godišnjeizvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180miliona boca.

17. Poznato je da vitaminA sprečava “noćno slepilo”, a šargarepe su bogate njime. Jedna sadrži više od200% preporučene dnevne količine ovog vitamina.

18. Luk, jabuka i krompirimaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnimmirisima.

19. Jabuke plutaju, jer usebi sadrže 25% vazduha.

20. Kupus sadrži 91%vode.

21. Za varenje celerapotrebno je više kalorija nego što sam sadrži.

22. Kukuruz uvek imaneparan broj zrna.

23. Med je jedina hranakoja se nikada neće pokvariti.

24. Kikiriki je jedan odsastojaka dinamita.

25. Kastoreum, koji se uproizvodnji slatkiša i peciva koristi da da aromu vanile, zapravo je materijakoju dabrovi ispuštaju kroz analni otvor, a služi da obeleže teritoriju.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja