26. april je Dan pereca!

Dokumentovana potrošnja ovog skromnog jela datira još od 7 veka pre nove ere. Francuski monasi pekli su posoljeno testo čiji je oblik bio poput dečijih ruku prilikom molitve. 
Bez obzira da li volite slane perece, sa susamom ili možda slatke perece, uživajte danas u ovom jelu!





Evo kratkog recepta kako da napravite perece sa kikirikijem.

500 g pšeničnog brašna
200 g putera
100 g mlevenog kikirikija
2 žumanca
1 jaje
1 prašak za pecivo
2 belanca
po potrebi vode
po potrebi soli

U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, rastopljeni puter, jaje i dva žumanca, mleveni kikiriki (deo ostaviti za posipanje) i ako je potrebno dolivajte vodu kako biste umesili glatko testo (oko 1,5 dl vode).

Ostavite testo da odstoji 20 minuta.

Razvite ga oklagijom na debljinu od 1 cm, vadite perece modlicom.

Ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Svaku perecu premažite umućenim belancetom i pospite mlevenim kikirikijem. Posolite po ukusu.

Perece pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene (otprilike 30 minuta).

Uživajte!

Davina Beko 

 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja