3 pravila o kombinovanju vina i hrane

Pravilo br. 1: Belo vino sa belim mesom, crno/crveno sa crvenim

Jako crveno vino, bogato taninom, prosto bi preopteretilo suptilan ukus ribe, a laka bela vina bi delovala bezukusno i slabo uz svinjsku krmenadlu.

Pravilo br. 2: Ima i izuzetaka!

Piletina sa roštilja se računa u belo meso, ali jako lepo ide sa voćnim crnim/crvenim vinom. Iako se crno vino nikad ne služi uz ribu, ono ipak ide odlično sa lososom ili tunjevinom.

Pravilo br. 3: Spajajte slično sa sličnim

Isprobajte ukuse i arome vina, osetite koji bi se mogli dobro slagati sa određenim jelima. Blago slatkast i morski ukus jastoga ili krabe ide sa blago slatkastim, bogatim belim vinom, kao što je kalifornijski Šardone. Ako na biftek sa roštilja dodate ruzmarin, videćete kako se ukus dobro dopunjuje sa Kaberne sovinjonom ili Bordoom.

Pravilo nad pravilima: Pijte šta Vam se dopada, na način koji Vam se dopada!Pravila su, zapravo, samo saveti, ali je suština hedonizma u tome da eksperimentišete i sami dođete do svojih ukusnih kombinacija i otkrića. Probajte najpre da shvatite suštinu svakog pravila, ali onda sami odlučite da li ćete uz biftek piti Šardone ili neko drugo vino.


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja