5 jela za koja zapravo ne znate odakle potiču

Ako ste pomislili da su „fortune cookies“ nastali u Kini, prevarili ste se. Zapravo su „izum“ japanskih kuvara, ali to nije jedina hrana koju danas konzumiramo, a za čije poreklo zapravo ne znamo, odnosno, imamo pogrešnu informaciju. Možda samo volite da isprobavate različite kuhinje sveta, ali ako ste makar jednom pomislili da znate odakle neko jelo zaista potiče, vreme je da proverite svoje znanje, jer možda je ono i pogrešno…Većina nas zna da je osnovni izgled i ukus hamburgera izvorno potekao iz Nemačke, ili da Italijani nisu jedini koji znaju za picu, ali to još uvek ne znači da ste proniknuli u sve tajne stranih kuhinja i neka jela bi mogla da vas iznenade svojim stvarnim poreklom.

1. „Fortune cookies“ nisu iz Kine
Jedan japanski student je pišuci disertaciju istražio poreklo poznatih kolačića sudbine, i na iznenadenje većine otkrio da su oni zapravo japanskog porekla. Da li to znači da nam u Kini nikada ne bi poslužili kolačić koji predvida buducnost, ostaje da proverimo…

2. Kečap je kineski izum
Reč kečap potice od stare reci koja znaci „riblji umak“ i to je čuveni kineski umak po kojem je ova kuhinja dobro poznata hiljadama godina. Danas se ova reč, u provinciji Fujian odakle izvorno potiče, ne cuje više, a prva verzija umaka nije sadržavala paradajz. Kada su Amerikanci 1812. preuzeli recept, umak su napravili od paradajza.

3. „Churros” nisu iz Meksika
Još uvek se ne zna da li su za ovu poslasticu krivi španski pastiri, portugalski mornari ili možda kineski moreplovci, ali svakako možemo reci da hrskave štapice nisu izmislili Meksikanci. Zanimljiva teorija jeste da su portugalski mornari zahvaljujući kineskim trgovcima otkrili ovaj dezert i doneli ga kući, a potom su ga Španci preuzeli i prilagodili vlastitom ukusu.

4. Kroasani ne potiču iz Francuske
Zbog imena kroasan većina nas misli da je reč o francuskom proizvodu, medutim, ovo pecivo prvi put je napravljeno u 17.veku u Austriji, a Francuzi su ih prvi put videli na proslavi rodenđana kraljice Marije Antoanete u Beču.

5. ćufte nisu delo italijanskih kuvara
Verovali smo da su ćufte i špagete poreklom iz Italije, medutim, to nije tačno. Kuglice od mesa se u Italiji zovu „polpettes“ i ne jedu se sa špagetama. Italijani ih stavljaju u supe, a zahvaljujući velikim migracijama italijanskog stanovništva u Ameriku između 1800. i 1900. godine ćufte su se pokazale kao jeftina, a relativno zdrava hrana.

Izvor: http://citymagazine.rs/


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja