5 vrelih SPA tretmana

Samo napred, udovoljite sebi.

Pretpostavljam da je svako od nas bar jednom dopustio sebi malo luksuza ovog tipa i zaboravio na sve probleme koji ga (verujem mnogo češće nju) muče u životu. Oni srećnici među nama koji uspevaju sebi da priušte malo češće posete ovakvim mestima, uglavnom imaju primedbu da se spa centri drže istih tretmana, ili barem ne uspevaju da ponude sve što imaju. Spa centri, međutim, poput najboljih restorana konstantno obnavljaju svoj meni, predstavljajući nove tretmane koji golicaju maštu svojih hedonista. Proverili smo koji su to novi tretmani koji će Vas naterati da kažete „aahhh“ kada samo posmislite na njih. Da ne ostane na tome, slobodno priupitajte ljude iz svog SPA centra o ovim tretmanima, možda doživite iznenađenje i probate nešto od ovoga i sami.

PARAFINSKI PEDIKIR

Stopala se „uglačaju“ puferom koji ima površinu kao turpija, zatim se umotaju u vrele peškire , koji čiste i vlaže, a onda potapaju u parafin. Nakon toga, ako imate bebu, bez problema ćete moći da je pobedite u mekoći kože na stopalima. Da ne pominjemo koliko će to značiti vašoj voljenoj osobi...

PODVODNA MASAŽA

Vodeni Shiatsu, odnosno Watsu® je relaksirajući, osećaj koji, navodno, podseća na osećaj koji kao bebe imamo u majčinoj utrobi. Ovaj tretman je stvoren da smanji tenziju organizmu, poveća energiju i ukloni blokade sa prirodnih kanala energije organizma (istočnjačka medicina veruje da ovakve blokade ustvari dovode do bolesti). Tokom tretmana, terapeut Vas održava na površini vode skoro 45 minuta dok pritiska akupunkturne tačke tela, pomažući vam da se istegnete i izvedete vežbe sa širokim spektrom pokreta. Watsu je posebno koristan za ljude koji pate od hroničnih bolova, na primer artiritisa, pošto potisak vode olakšava pokrete bez neugodnih osećaja koji se javljaju u radu na „suvom“.

MASAŽA TELA ĐUMBIROM

Zamislite samo taj osećaj – topla esencijalna ulja i sveže izrendani đumbir, biljka koja se u drevnoj indijskoj medicini koristi za povećavanje temperature tela, se nanose svuda po koži. Zatim se umotavate u ugrejano ćebe 20-ak minuta da iznojite sve toksine koji su se nakupili u organizmu. Nakon tog čišćenja, podvrgnuti ste 100-minutnoj dubinskoj, relaksirajućoj masaži.„ŠEĆERENJE TELA“

Topla mešavina šećera, limuna i vode sređuje obrve, gornju usnu, bikini zonu, noge i pazušni deo. Kao i vosak, šećer uklanja dlaku iz korena, koja zatim izrasta puno finije i nežnije, a koža ostaje glatka duže vremena. Ali, zbog potpuno prirodnog porekla ove slatke mešavine i prirodne toplote koju dostiće zagrevanjem, mnogo je manje bolno i koža se puno manje iziritira.

TRETMAN LICA KISEONIKOM

Nakon ćišćenja, parenja i skidanja mrtvih slojeva kože, koji i inače ulaze u okvir tretmana lica, ovde se dodaje još i prskanje lica ozonom, koji pojačava cirkulaciju i stvara topao, zdrav sjaj. Ovakav tretman pomaže kod dosta stvari: prevencija pucanja kože, uklanjanje bora i efekata zagađenja okoline. Smatra se da naročito dobar uticaj ima na pušače.

SPA u vašoj kući?

Šta li vam je sve potrebno da biste napravili spa kod kuće? Koliko novca, da se bolje izrazim? Možda će Vam biti teško da poverujete da to niti je naročito skupo, niti je naročito teško za izvesti. Evo i smernica, pa vidite i sami:

* Koristite aromatične sveće i relaksirajuću muziku da stvorite smirujuću atmosferu. Ovo je početak bez kog ne možete dalje.

* Zamenite vaš standardni tuš pulsirajućim ili kupite dodatak koji služi za masiranje mlazom vode i pružite sebi zadovoljstvo vodene masaže.

* Napunite jednu celu kutiju ili košaricu raznim četkama, rukavicama za masažu lica, esencijalnim uljima, solima za kupanje i držite je negde na dohvat ruke dok ste u kadi.

* Za dodatni osećaj opuštenosti, koristite esencijalna ulja, kamilice recimo, ili majorana. Za dodatno dobro raspoloženje, probajte aromatično ulje grejpfruta. Dodajte 6 kapi u kadu sa vodom (posle punjenja, da ulje ne ispari) ili pospite ulje u sva četiri ugla kabine za tuširanje dok se tuširate i udišite miris.


Masaža za početnike

Skoro svi vaši prijatelji se hvale kako su juče baš bili na masaži, deluju vam čilo i veselo a vi se pitate – da li je moguće da je masaža toliko dobra za organizam?

Reći ćemo Vam samo da svi fancy spa tretmani mogu da dolaze i odlaze, ali masaža je tu da ostane zauvek. Ovaj kontaktni tretman opušta celo telo, smanjuje napetost mišića povezanu sa stresom i pomaže da se telo oslobodi toksina. Da ne pominjemo da je daleko najpoznatiji i najprimenjiviji spa tretman u celom svetu.

Međunarodna asocijacija za spa i fitnes iz Amerike, procenjuje da svake godine čak 75 miliona amerikanaca prođe kroz vešte ruke masera svake godine. U Evropi, koja je postojbina jedne od najbitnijih i najpoznatijih vrsta masaže, procenat je čak i veći – u EU skoro 85% stanovništva bar jednom godišnje ode na masažu.

Ako ste, pak, početnik, može vam izgledati teško da se odlučite za masažu koja bi vam odgovarala. Iako vam nijedna neće škoditi, evo malog preseka:

ŠVEDSKA. Dubinski, spori potezi, povremeno sa blagim udarcima i gnječenjem – to je upravo ono što nam pada na pamet kad pomislimo na masažu. Snažno masiranje poboljšava cirkulaciju i otpušta endorfin, onu prirodnu feel good hemikaliju u mozgu.

SPORTSKA MASAŽA. Varijacija švedske masaže. Ovom tehnikom se „gađaju“ mišići koji se najčešće koriste u bavljenju određenim sportovima ili bavljenjem sportom uopšte.  Pre početka rada ili igranja, ova masaža zagreva i isteže mišiće, aposle utakmice ili treninga sprečava da se pojave naknadne povrede, a i čisti mišiće od nagomilane laktozne kiseline, koja izaziva onaj prenapet osećaj nakon napornog treninga.

AKUPRESURA. Bazirana na osnovnom postulatu kineske medicine (bolesti nastaju usled prekida u tokovima energije po telu), akupresura (poznata i kao Shiatsu) uključuje direktan pritisak na specifične tačke na celom telu, duž energetskih kanala (ili medijana), da bi se uklonile blokade i u telu oslobodili prirodni medikamenti protiv bolova -  pogađate, endorfini.

AROMETERAPEUTSKA MASAŽA. Ovo je još jedna varijacija švedse masaže, koja koristi i terapeutska esencijalna ulja, a koja imaju različite korisne funkcije. Lavanda oslobađa od napetosti, ruzmarin podiže budnost organizma, a eukaliptus podiže energiju.


 
 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja