60 godina Mercedesa 190 SL

Sajam automobila u Ženevi 2015. bio je povod da Mercedes obeleži šest decenija od svetske premijere klasičnog kabrioleta 190 SL, koji je na ženevskom salonu predstavljen daleke 1955. godine.

Uz model 300 SL, Mercedes 190 SL postavio je temelj za moderne sportske kabriolete ovog proizvođača. 

Prototip novog roudstera predstavljen je na međunarodnoj izložbi sportskih automobila, održanoj u februaru 1954. u Njujorku, a godinu dana kasnije publika u Ženevi mogla je da vidi konačnu produkcijsku verziju.

Podsticaj za razvoj novog sportskog kabrioleta stigao je u centralu nemačke kompanije iz SAD, od američkog uvoznika Mercedesovih vozila, Maksimilijana Edvina Hofmana. 

Model koji je u maju 1955. ušao u serijsku proizvodnju bio je moderan, elegantan dvosed sa sklopivim platenenim krovom. 

Dizajn su potisali Karl Vilfert i Valter Haker, a automobil je oblikovan po ugledu na starijeg brata - Mercedes 300 SL Gullwing.

Mercedes 190 SL imao je samonoseću karoseriju. Za pogon je upotrebljen novorazvijeni 1.9 litarski četvorocilindrični benzinski motor sa 105 ks (77 kW).

Automobil je na tržište stigao u idealnom trenutku - polovinom pedesetih godina 20. veka, kada se svetska ekonomija polako oporavljala od Drugog svetskog rata. 

Mercedes 190 SL uneo je u automobilsku industriju svežinu i postavio nove standarde kao model koji povezije udobnost u vožnji sa sportskom notom.

Bio je to i automobil koji je doprineo porastu ugleda imena Mercedes u svetu, pa je od 25.881 primerka, koliko ih je sišlo sa proizvodnih traka od 1955. do 1963. godine, skoro 80 odsto izvezeno. 

Od ukupne produkcije, 40 odsto automobila isporučeno je u Sjedinjene Države, odakle je i potekla ideja za razvoj Mercedesa 190 SL.

Izvor: b92.net


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja