Atina leti

Ako ovo budete pitali nekog zaljubljenika u prestonicu drevne Elade da li vredi posetiti Atinu leti, vrlo je verovatno da će se možda i uvrediti, jer za njega je kolevka Grčke, ali i mnogih drugih  civilizacija na koje je imala uticaja, lepa u svako doba godine.

To se, naravno, ni u kom slučaju ne može osporiti, ali treba ipak biti malo realan. Tačnije, ako želite da doživite Atinu na pravi način, te da zaista i uživate u pogledu na grad sa drevnog Akropolja, odnosno da posetite ruševine Partenona, pogledate smenu evzona ispred zgrade grčkog parlamenta na trgu Sintagma, onda poseta prestonici Grčke u leto definitivno nije pravi izbor. A posebno, ukoliko ne podnosite naročito dobro vrućinu.

Naime, poznato je da zima kakvom je mi poznajemo, u gradu boginje Atine ne postoji. Ako znate da je temperatura u Atini, u februaru ove godine bila skoro 20 stepeni, te da je bilo onih avanturista koji su tada prvi put otišli na kupanje na jednoj od brojnih atinskih plaža, biće vam sve mnogo jasnije. A tome moramo dodati i podatak da su temperature u grčkoj prestonici u letnjim mesecima naročito visoke, kao i da se neretko događa da se smenjuju letnje kiše i sunce, što ima zaista vrlo nepovoljan uticaj na turiste koji su nenavinuti na takve vremenske prilike. To, ipak ni u kom slučaju ne znači ni da su Atinjani uspeli da se naviknu na to, pa ne čudi što ima mnogo manje ljudi na atinskim ulicama tokom vrelih letnjim meseci. Zapravo, izlazi samo onaj ko mora, to jest onaj ko nije pokušao da potraži spas na nekoj od obližnjih plaža.

Šalu na stranu, činjenica je da je Atina lepa u svako doba godine, ali ako zaista želite da se u njoj lepo provedete, te da se nesmetano popnete na drevni Akropolj, popijete kafu na Glifadi, odnosno pazarite na Monastirakiju, onda je definitivno najbolje da to ne učinite tokom leta, jer se vrlo verovatno nećete baš lepo provesti.

Ako, ipak iz nekog rrazloga odlučite da u prestonicu Grčke odete tokom jula ili avgusta, organizujte svoje vreme na nešto drugačiji način, to jest pokušajte da ga prilagodite vremenskim uslovima. Najbolje je da šetnju Monastirakijem i Plakom, odnosno odlazak na Glifadu ostavite za kasnije popodnevne časove, a da na Akropolj odete čim se otvori, što je obično u 10 časova, po lokalnom vremenu. Ako niste imali prilike da do sada posetite ovo čuveno brdo, koje već vekovima ponosito stoji iznad grada drevne boginje Atine, preporučujemo vam da se u svakom slučaju prvo popnete do Partenona, pa da u povratku obiđete muzej Akropolja.

Podrazumeva se da ćete, tokom boravka u ovom prelepom gradu, želeti da posetite i brdo Likavitus, sa koga se pruža velelepan pogled na ceo grad. A kako se do njega stiže specijalnim liftom za par minuta, te se na njegovom vrhu nalazi  i restoran, to ovde možete doći u bilo koje doba dana, pa čak i u toku leta. Ali, imate u vidu da Atinjani vole da posete Likavitus u kasnijim poslepodnevnim satima, jer mogu da uživaju u pogledu na Atinu u suton. Pa, ako i vi želite da priredite sebi nezaboravan trenutak u prestonici drevne Grčke, čak i u vrelim letnjim mesecima, naručite čuveni grčki frape u restoranu na Likavitusu i uživajte u mesečini koja polako počinje da obasjava ovaj izuzetni grad!


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja