Biftek

Zašto je biftek najbolje meso na svetu?

Ovaj deo govečeta specifičan je zbog toga što sadrži malo masnoća i mnogo belančevina, konzumira se živ, polupečen i pečen i predstavlja jedno od najcenjenijih jela u restoranskom jelovniku.

Rezultati jedne ankete sprovede u Francuskoj potvrđuju kako su muškarci koji u restoranu naručuju biftek veoma privlači ženama. Simbolika je jasno uočljiva. Reč je o komadu mesa, često krvavog, što asocira na snagu, moć, lov, muževnost i muškarca kao krotitelja prirode. Biftek podrazumeva kvalitet, a žene vole kada su sigurne da im ga jači pol možete priuštiti. On zahteva i znanje, jer vas konobar pita kako pečenog želite da ga dobijete, od koje vrsta mesa i sa kakvim prilozima.

Kada govorimo o bifteku, reč je o goveđem mesu, u koje se ubraja teletina i junetina. Nazivaju ga pisanom pečenkom ili stekom. On je onaj deo goveđeg mesa koji je nasočniji i najmekaniji, a ujedno ima i najmanje masnoća, zbog čega podrazumeva kvalitet.

Nije mnogo poznato da su biftek kao jelo izmislili Englezi i njima srodni narodi. Taj podatak zapostavlja se zbog činjenice da su mu vremenom najveću pažnju poklanjali Francuzi i Amerikanci.

 Kada govorimo o bifteku kao steku, postoje tri osnovna nivoa njegove pečenosti. Izrazi koji su i kod nas sve češće prisutni za ova tri tipa jesu rare, medium i well done. Ono u čemu je većina gurmana saglasna jeste da je najbolji srednje pečen biftek, koji zadržava sočnost i pun ukus mesa. Pečenje bifteka na grilu omogučava mu posebnu mrežastu šaru koja mu daje prepoznatljiv vizuelni identitet.Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja