Bolje u šetnju nego u teretanu

Norveški naučnici utvrdili su da su za zdravlje korisnije duge, spore šetnje u prirodi od kratkog i intenzivnog trčanja po pokretnoj traci jer se pokazalo da je ključno koliko se ukupno vremena provede tokom dana u sedećem položaju, prenosi američka mreža NBC.


Za one koji preziru odlaske u teretane ovo deluje previše dobro da bi bilo istinito, no naučnici su utvrdili da je možda i važnije smanjiti broj sati provedenih u sedenju nego intenzivno vežbanje, prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE.
Kad su ispitanici proveli dva sata stojeći i četiri sata hodajući imali su zdravije nivoe insulina i niže trigliceride nego kad su proveli jedan sat dnevno u najintenzivnijem mogućem vežbanju u teretani. Bolje nivoe insulina i niži trigleceridi postignuti su kod šetača iako su dve grupe prosečno trošile podjednaku količinu kalorija na vežbanje odnosno dugotrajne šetnje.

Naučnici ističu da je glavna razlika bila u broju sati koji su provedeni u sedećem položaju tokom dana.

- Naše eksperimentalno istraživanje o minimalnim aktivnostima pokazuje da smanjivanje vremena provedenog u sedenju dovodi do poboljšavanja pokazatelja zdravstvenih rizika, kaže autor istraživanja Hans Savelberg, profesor sa univerziteta u Mastrihtu.

- Čovek je stvoren za hodanje, za puno hodanja, kazala je Karol Watson koja predaje kardiologiju na medicinskom fakultetu kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu. To ne znači maratone nego stalno kretanje. 

(Economy.rs, 16. februar 2013.)


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja