Čajevac ulje (Melaleuca alternifolia)

Eterično ulje cajevca dobija se destilacijom vodenom parom listova čajevca. Uz lavandu, to je eterično ulje koje se najčešće veže uz pojam aromaterapije. 

Čajevac je ulje koje se uz lavandu najčešće veže uz aromaterapiju, snažnog je antivirusnog, antibakterijskog i fungicidnog delovanja. Koristimo ga za tretmane akni, čireva, gljivičnih oboljenja kože, herpesa, lišajeva, bradavica.


Za šta sve može da se koristi ulje čajevca?

1. Atletsko stopalo - čisto ulje čajevca možete koristiti na tabanima ili izmedju prstiju. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana. Nakon što namazete ulje čajevca potrebno je naneti hidrantnu kremu, jer čisto ulje isušuje kožu. Najvažnie je da u tretiranju gljivica budete uporni.

2. Bolovi u mišićima - komprese su izvanredne za smanjenje bolova i imaju sičan efekat kao i lokalno utrljavanje. 

Uljna mešavina koja će opustiti mišiće i ublažiti bol:

- Ulje čajevca 5 kapi

- Ulje ruzmarina 3 kapi

- Ulje geranijuma 5 kapi

 3. Gingivitis - Na zubnu pastu stavite 1 kap ulja čajevca i četkati zubno meso. Ukoliko je bol vrlo jaka u hidrolat smilja ( 100ml ) nakapati 3 kapi ulja čajevca i nanositi na bolno mesto 3 - 5 puta dnevno.

 4. Gripa - koriste se ulja sa jakim antivirusnim, antiseptičkim i analgetičkim delovanjem kao što su ulje čajevca, lavande, bergamota,  eukaliptusa i metvice. Inhalacije sa navedenim eteričnim uljima su odlične za tretiranje kašlja, dezinfekciju prostora i podizanje imuniteta.

 5. Herpes - losion je odličan za tretiranje herpesa na koži. U 5ml alkohola se nakapa 3 kapi ulja čajevca, 1 kap bergamota i 2 kapi ulja lavande organic. Tečnost je potrebno promućkati, nakon toga dodati 30ml negazirane minaralne vode. Štapičem za uši naneti losion na problematično mesto.

 Ulje cajevca je najpoznatije eterično ulje u tretiranju akni, posebno je dobro zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, ali je generalno dobro isceljujuće ulje.

I druga ulja su veoma dobra kod disbalansirane kože: benzoin, bergamot, eukaliptus, grejp, nemačka kamilica, jasmin, lavanda, limun, limunova trava, pačuli, sandalovina i ylang ylang.  

Jojoba ulje je posebno dobro bazno ulje zato što nije masno, pomaže u čišćenju pora i u hidrataciji kože.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja