Dame u dimu cigara

Kada se priča o cigarama, one se obično vezuju za muškarce. Odmah se javlja slika udobnog prostora sa teškim foteljama, ispunjenog muškom energijom, u kome „momci“ ispijaju konjak i uživaju u finom mirisu kubanskih cigara.

No žene mogu da uživaju u cigarama sa podjednakom strašću. Možda takva praksa nije baš uobičajena kod nas, ali u svetu nije tako neobična. 

 

U saradnji sa Asocijacijom žena pušača cigara, grupa nezavisnih istraživača Cigar Research sprovela je prošle godine istraživanje o damama koje puše cigare u SAD. Uzorak je obuhvatao žene i muškarce od 18 do 87 godina (prosečna starost 40), sa prosečnim pušačkim stažom od 6,3 godina. 

Jedno od glavnih pitanja koje su istraživači želeli da razjasne bilo je da li žene i muškarci puše cigare iz istih razloga, odnosno da li one u njima bude ista osećanja. 

Pokazalo se da po tom pitanju postoji bitna razlika među polovima. Muškarci su mahom isticali da ih cigare smiruju (97%), dok je 76% žena navelo to kao jedan od razloga pušenja. Žene su isticale da cigare čine da se osećaju snažnim (24%), atraktivnim (25%), jakim (15%), zabavnim (43%) i buntovnim (22%). Muškarci su u daleko manjem broju davali takve odgovore. 

Istraživanje je pokazalo da je značajan broj žena lojalan određenom brendu cigara. One ih u velikom broju kupuju preko Interneta, a kada kupuju lično, biraju one radnje u kojima se osećaju „prijatno“ (kod nekih drugih odgovora navode da ih u radnjama tretiraju kao amatere). 

Na iznenađenje ispitivača, pokazalo se da dizajn ne ostavlja preterano snažan utisak na dame. Čak 73% je indiferentno na dizajn kutije, a 55% na dizajn etikete. 

 

Mada istraživanje nije moglo da pokaže koliko žena puši cigare, jeste ilustrovalo koliko često posežu za cigarama. Prosečna ispitanica puši 3-5 cigara mesečno ili otprilike jednu nedeljno. Mada je sasvim jasno da žene puše manje cigara od muškaraca, 13% ipak puši po jednu, a 7% dve cigare na dan. 

U proseku (43%), ispitanice godišnje troše između 100 i 500 dolara na cigare, dok 24% troši između 500 i 1000 dolara. 

Na pitanje šta ih motiviše da puše cigare, 59% je odgovorilo da im se sviđa njihov ukus, što potvrđuje da to zaista čine iz zadovoljstva, a ne radi pomodarstva ili stvaranja određenog imidža. 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja