Dani evropske baštine 2016 u Beogradu

Od 23. septembra do 2. oktobra u Beogradu i Srbiji biće održana manifestacija Dani evropske baštine 2016.


Tradicionalno, septembar u Beogradu je posvećen promociji bogatstva i raznolikosti nasleđa, ali i prilika da se vide pozitivni primeri – kako ga održivo koristiti i na raznovrsne načine promovisati i popularisati, posebno među mladima, na kojima ostaje da ga čuvaju za sledeće generacije.

Kulturno-turistička manifestacija Dani evropske baštine od 2002. godine tradicionalno se organizuju svake godine u septembru u Beogradu, kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se nasleđe promoviše kao zajednička baština evropskih naroda.Za dž

Po odluci Ministarstva kulture kao nacionalnog koordinatora programa koji će se realizovati u gradovima i opštinama u Srbiji, ove godine prihvaćena je preporuka Saveta Evrope, pa će programi biti obeleženi evropskom zajedničkom temom: „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“.

Tema se zasniva na načelima Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo (Faro konvencija, 2005), koja naglašava važnu ulogu koju imaju zajednice u upravljanju svojim nasleđem i okruženjem, kao i značaj kulturnog nasleđa kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života.

Dani evropske baštine: više od 150 besplatnih programa!
Tradicionalno, za posetioce u Beogradu je obezbeđeno više od 150 besplatnih programa!

U Beogradu, kao glavnom gradu, najvećem kulturnom i turističkom centru, gde je skoncentrisano nasleđe sa tla bivše Jugoslavije, od značaja za čitav region, tradicionalno se pripremaju tematski programi ali i otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku.

U ovim institucijama biće priređeni posebni programi, koji doprinose promociji dragocenog nasleđa, ukazivanju na njegov značaj i potrebu očuvanja i raznovrsne mogućnosti prezentacije nasleđa.

Među njima su: Dom Narodne skupštine Republike Srbije, palata Srbija, zdanje predsednika Republike Srbije – Novi dvor, Kraljevski i Beli dvor, zdanje Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, zdanje Grada Beograda – Stari dvor, Kuća porodice Veljković i druge istorijske kuće – Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde i mnogi drugi.

• Program na Beogradskoj tvrđavi.

• Muzej istorije Jugoslavije će se predstaviti sa programom „(Pre)poznavanje – Muzej 25. maj„.

Ideja programa jeste da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije. Muzej 25. maj je prvi objekat u Beogradu koji je namenski građen sa idejom da bude muzej. Na ekskluzivnom pozivnom konkursu za zgradu Muzeja u Botićevoj ulici, pobedio je Mihailo Mika Janković, a objekat je svečano otvoren 1962. godine. Program je nastao u cilju obeležavanja 40 godina od smrti arhitekte objekta. Autorke projekta su mr Neda Knežević, direktorka MIJ i Marija Đorgović, kustoskinja MIJ.

Od 23. do 25. septembra od 18.00 biće organizovane ture / šetnje sa vodičem koje će učesnicima omogućiti jedinstven pogled sa krova solitera preko puta Muzeja 25. maj, ali i upoznati sa mnogim zanimljivostima koje se vezuju za sam Muzej.

Šetnja se završava u samom muzeju, gde će posetioci u okviru ambijentalne postavke moći da pogledaju video materijal sa prikazom intervjua sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji objekta, da oslušnu komšije iz solitera, kao i da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja specijalno napravljenu ovim povodom. Ture su besplatne, zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave za turu na mejl info@mij.rs.

• Uskoro ćemo najaviti i druge izložbe, radionice, predavanja, razgledanja sa vodičima, video projekcije, dečje programe, koncerte, projekcije filmova, radio i TV emisije, programe za osobe sa invaliditetom i dr.

Izvor: danubeogradu.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja