Evropski gradovi i doček Nove Godine

Nekome je simbol lepo provedene novogodišnje noći večera sa prijateljima i porodicom, kada se svi zajedno malo opuste, popiju, a bogami i pojedu, porpičaju, pa čak i zapevaju. Opet, neko drugi se verovatno zgražava nad idejom da Novu godinu dočeka na taj način, već želi da putuje na neka nova mesta, a možda i da je dočeka na plaži Karipskog mora ili u Atini, Beču, Pragu, odnosno bilo kom drugom gradu osim onoga u kom je rođen ili živi preostalih 364 dana u godini.

Za ove prve i nije nikakav problem, jer im ne treba nikakva posebna ponuda, ali za ove druge već može da bude problem, jer često njihove želje prevazilaze njihove mogućnosti u materijalnom smislu, pa umesto da se odluče da Novu godinu dočekaju, recimo na Maldivima ili Kubi, kada je tamo zapravo najlepši deo turističke sezone, ipak odluče da otputuju do nekog grada u Evropi i time  donekle uštede novac, a ipak zadovolje svoju želju za putovanjem, te proslavom Nove godine vam svoje kuće, ali i zemlje.

A kako je takvih ljudi sve više, turističke agencije se najmanje dva meseca pre dočeka Nove godine prosto utrkuju ko će da ponudi originalniji i, u finansijskom smislu povoljniji turistički aranžman za doček u nekom evropskom gradu. Sama činjenica da je ponuda izuzetno velika, navela nas je da prema sopstvenom ukusu i afinitetima izdvojimo one evropske gradove koji su prava i najbolja opcija za doček Nove godine.

 Evropski gradovi i doček Nove godine

 

1. Beč, Austrija

 

Čak i da ste imali prilike da posetite prestonicu Austrije u neko drugo doba godine, sasvim sigurno ga tokom novogodišnjih praznika, a posebno za novovgodišnju noć ne biste lako prepoznali. Beč se potpuno preobrazi, a vatromet koji se svake godine tačno u ponoć može videti iznad čuvenog bečkog Pratera je u najmanju ruku veličanstven.

 

2. Atina, Grčka

 

Prestonica grčke, ali  i svetske kulture, demokratije, filozofije, Atina je pravi izbor za doček Nove godine. Uz uživanje u specijalitetima grčke kuhinje, dobro raspoloženim Atinjanima koji su uvek bratski nastrojeni prema našem narodu, ne zaboravite da bacite pogled i na svetilište boginje Atine, zaštitnice ovog predivnog grada, jer tačno u ponoć atinski Akropolj zablista u raznim bojama.

 

3. Rim, Italija

 

Rim, Milano ili Venecija...za bilo koji od italijanskih gradova da se odlučite, budite sasvim sigurni da će vam taj doček Nove godine još dugo, dugo ostati u sećanju, što zbog prelepo okićenih ulica, što zbog veselih Italijana, a ponajviše zbog čitave atmosfere koja je prisutna u novogodišnjoj noći širom Italije.

 

4. Prag, Češka

 

Prestonica Češke ne bez razloga nosi krilaticu zlatni . A kako je dobro poznato da se Prag smatra jednim od najlepših gradova u Evropi, odličan je izbor za novogodišnju noć. Posebno, ako ste ljubitelj piva...

 

5. Krakov, Poljska

 

Ako želite da doživite izuzetan doček Nove godine, onda je mistični Krakov najbolja opcija. Ovaj grad u Poljskoj važi za omiljenu turističku destinaciju turista koji pripadaju mlađim generacijama, a pretpostavlja se da je to zbog izuzetno zanimljivih mesta za izlazak. Ali, Krakov nije samo to! Sasvim sigurno će vas opčiniti prelepe građevine koje ćete sresti na svakom koraku, ali i neverovatno pozitivna atmosfera koja u njemu vlada.

 

6. Solun, Grčka

 

Želite da doćekate Novu godinu u nekoj drugoj zemlji, a da se istovremeno osećate kao da ste kod svoje kuće? A gde to možete učiniti do u Grčkoj i to u Solunu, koji je relativno blizu naše zemlje. Dobro je poznato i da su Solunjani naročito naklonjeni našem narodu, te da mnogi i govore našim jezikom, tako da ćete sasvim sigurno uživati.

 

7. Pariz, Francuska

 

Grad ljubavi je isto tako i sinonim za savršen doček Nove godine. Pa, čak i ako još uvek niste sreli ljubav svog života, ne isključujte mogućnost da se to može dogoditi baš u ovom magičnom gradu. A kada je bolje vreme da posetite Pariz i osetite svu ljubav po kojoj  jed dobro poznat nego u novogodišnjoj noći?

 

8. Venecija, Italija

 

U slučaju da do sada niste imali prilike da posetite ovaj čaroban i u najmanju ruku jedinstven grad, doček Nove godine je možda najbolji trenutak. Uzevši u obzir da u Veneciji ne postoje klasične ulice, ali ni automobili, jer je ovaj grad ispresecan mrežom kanala kroz koje se prevozite specijalnim čamcima, takozvanim gondolama, u novogodišnjoj noći će vas sasvim sigurno navesti da pomislite da ste na drugoj planeti. Poseta ovom evropskom gradu za doček Nove godine je prava prilika da upoznate grad iz snova.

 

9. Budimpešta, Mađarska

 

Nama najbliža evropska prestonica, Budimpešta je zanimljiva u svako doba godine, a naročito tokom novogodišnje noći. Možda se odlučite i da prokrstarite Dunavom i tako dočekate Novu godinu u prestonici susedne nam Mađarske.

 

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja