FEST 2015

Za nama je sjajna filmska godina, a najbolja ostvarenja svetske kinematografije i ove godine će se naći na programu FEST-a. Na 43. festivalu publiku očekuje niz iznenađenja i promena, a jedina konstanta je kvalitet filmova za koji su se pobrinuli novi umetnički direktor – Jugoslav Pantelić i selektor – Mladen Đorđević. Ovogodišnji FEST održava se pod sloganom Tu smo! U sazvežđu pobednika, a na plakatu za festival našla se fotografija Milene Dravić sa snimanja filma Čovek nije tica Dušana Makavejeva koji je prikazan pre tačno 50 godina.

 

FEST će ove godine imati tri takmičarske selekcije, od kojih je jedna i nacionalna, čije je osnivanje pomogao Filmski centar Srbije. Čast da otvori festival imaće film Sen Loran reditelja Bertrana Boneloa koji je premijerno prikazan u Kanu.

 

Na 43. FEST-u će biti prikazano 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u sledećim programima: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM (međunarodna selekcija) GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE (međunarodna selekcija) PANORAMA (pregled aktuelnih filmova svetske produkcije) HORIZONTI (film danas) FORUM (9 dana autora) THRILLS&KILLS (žanrovski film) GRANICE (subverzivni film – takmičarski program) MICROWAVE (mikrobudžetni filmovi) SRPSKI FILM (nacionalni takmičarski program) OMAŽ: ALEKSANDAR SOKUROV (dobitnik nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti) OMAŽ: MILENA DRAVIĆ (dobitnica nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti) FEST KLASIK – retrospektive SPECIJALNE PROJEKCIJE.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije, Čilea. Može se reći da se među ovim filmovima izdvojila jedna dominantna tema – odrastanje, i to odrastanje u atipičnoj sredini. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, i najbolji debi. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji – u okviru programa Srpski film, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano nekoliko filmova koji su već imali bioskopsku distribuciju, kao i nekoliko premijera poput filmova Ničije dete, Petlja i Isceljenje.

Takmičarski program Granice posvećen je programu Konfrotacije, za koji je, još na samom početku FEST-a (1971.), filmove selektovao Dušan Makavejev. Naslednici te selekcije bili su Vidici Radoslava Zelenovića, a tokom osamdesetih, devedesetih i dvehijaditih Djavo u telu, Blagodeti prljavog i X files selektora Miroljuba Vučkovića. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri.

 

Jedna od novina festivala su i ponoćne projekcije u Sava centru na kojima će se naći filmovi iz ovog programa. FEST super star – NIS FEST stars – HYPO ALPE ADRIA BANK i TELEKOM SRBIJA FEST media stars – RTS i POLITIKA.

U glavnom programu van konkurencije naći će se i najvažniji holivudski filmovi i favoriti za Oskara kao što su Birdman, Foxcatcher, Whiplash, Still Alice, Wild, Theory of everything, Nightcrawler. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Magic in the moonlight Vudija Alena, Maps to the stars Dejvida Kronenberga, The Cut Fatiha Akina, Second Chance Suzan Bier, Jimmy’s Hall Kena Louča, Queen and Country Džona Burmana, The new girlfriend Fransoa Ozona, The president Mohsena Makmalbafa. Pravo sa filmskog festivala u Berlinu stižu tri filma: Body, Virgin Mountain i As we were dreaming, a biografski film Pasolini Abela Ferare, sa Vilijemom Dafoom u glavnoj ulozi, biće prikazan 5. Marta, tačno 40. godina nakon ubistva slavnog italijanskog reditelja.

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, FEST dodeljuje Mileni Dravić, jednoj od naših najvećih glumica, ženi koja iza sebe ima mnoga međunarodna i jugoslovenska filmska priznanja.

Drugu nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće Aleksandar Sokurov, jedan od najvažnijih reditelja današnjice, i svakako jedan od najvećih ruskih reditelja, koji dolazi na FEST da i lično primi nagradu. U njihovu čast biće održani omaž programi u Jugoslovenskoj kinoteci, a uvod u Sokurovljevu retrospektivu biće dokumentarni film Voices of Sokurov.

Izvor: plezirmagazin.net

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja