Filosofski kuvar - zanimljiva knjiga i filozofiji i kuvanju

Marijana Rirmajer, Peter M. Štajner
Izdavač: Logos
Prevod s nemačkog: Momir Đoković

Već u podnaslovu ove jedinstvene knjige – Za stolom sa velikim misliocima-  delimično je naznačen i njen sadržaj, a idejnim rešenjem korica veoma uspešno i duhovito dočarana „nužna“ veza filosofije i kulinarstva. U kratkom uvodu, autori knjige svoj delikatni poduhvat autoritativno razgraničavaju od raznih vulgarizacija sa kojima se suočava pojam filosofije kada se (najčešće pozivanjem na imena njenih znamenitih predstavnika) žrtvuje kako bi se izazvala nečija zainteresovanost, kada se uvlači u nasilnu, potčinjavajuću službu njoj tuđim, spoljašnjim delatnostima, kada svoju duhovnu snagu treba da podari nečemu što sa njom uopšte nikakve veze nema.


U ovoj knjizi se traži i otkriva argumentovano, čvrsta veza ili spoj između dveju ljubavi: gastrofilije i filosofije. Da li bi „ljubav ka mudrosti“, dakle filosofija, takođe bila povezana sa stomakom ako bi, u neku ruku, bila „gastro-sofija“ ili, još bolje, filo-gastro-sofija, pitaju se autori, i u sedam poglavlja, idući kroz istoriju filosofije od njenih početaka pa sve do našeg vremena, iznova uspostavljaju karakteristične veze između mišljenja i jela, između filosofije i kulinarskih recepata, konkretno ispitujući da li različitim filosofijama može biti pridat jedan strogo određeni pravac razvoja ukusa. Pritom, različitim filosofijama i filosofima pridodaju recepte za kuvanje, a katkad im ih i svesno poturaju.

Što se tiče izbora mislilaca, u najvećem broju slučajeva to su poznati filosofi (Platon, Epikur, Volter, Kant, Hegel, Niče...) čiji životi su relativno dobro dokumentovani, što čini dobru polaznu tačku da se njihova filosofija interpretira sa jednog neobičnog stajališta, a s druge strane, autorima u njihovoj nameri da ukažu na spregu „trbuha i duha“ veliku pomoć pruža obilje iskaza filosofa i drugih mislilaca koji su zastupljeni ili uzgred pominjani u ovom delu (Niče: „Um počinje u kuhinji“, Fojerbah: „Čovek je ono što jede“, Brija-Savaren: „Kaži mi šta jedeš i reći ću ti ko si ti“...).


Posebnu draž ovoj knjizi, a ona je, uostalom, i naslovljena kao vrsta kuvara, daje 60 recepata za spremanje jela, na način na koji je to činjeno u ona doba kada su ta jela bila na trpezi njihovih ssavremenika: filosofa, vladara, crkvenih velikodostojnika i monaha, običnog puka..Najzad, ako smo slobodni da budućim čitaocima ove knjige, koja ima zavidnu filosofsku težinu, zanimljiv istorijski sadržaj i, nadasve, praktičnu korist, damo preporuku, onda bi ona bila identična preporuci njenih autora: želimo da kod svakog pojedinačnog poglavlja uživate- pri čitanju, kuvanju, kušanju, jedenju i pijenju.

CENA: 1100 dinara

Davina Beko

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja