Godina zmije

Budući da se Nova godina tradicionalno dočekuje kod kuće, u rodnom gradu, u Kini je u toku najveća praznična migracija na svetu.

Kina 10. februara čeka Novu godinu. Godina zmaja došla je do kraja, a počinje period vladavine zmije.

I pored toga što naziv Godina zmije ne zvuči baš prijatno, prema kineskom verovanju, biće ovo godina radosti. Ljubavi započete u ovoj godini biće srećne, sklopljeni brakovi stabilni, a deca rođena u ovoj godini izuzetno zdrava i pametna.

                                            

Započeti poslovni poduhvati doneće uspeh. Možda zato ovako i izgleda čestitka kineskog državnog vrha.
Želim vam srećne praznike, dobro zdravlje, i sreću i velike uspehe vama i vašim porodicama, rekao je Si Đinping generalni sekretar KP Kine. Zbog tradicionalnog dočeka kod kuće, samo iz Pekinga je u zavičaj vozovima otputovalo pet i po miliona Kineza, avionom tri miliona, uz čak 700.000 autobuskih odlazaka.

Zbog dugih putovanja, najprodavaniji proizvodi bili su jastuci za spavanje u vozovima i autobusima. Ako ste mislili da postoji samo jedan oblik, varate se.

Takođe, prodate su i stotine hiljada naprava nalik na čiviluk, koje služe kao oslonac za spavanje u prevozu. Koliko su udobne, ne znamo, ali će Kinezima zaista biti potrebne.

Naime, celo obeležavanje Nove godine i dolaska proleća traje 40 dana. Očekuje se da u tom periodu javni saobraćaj ukupno preveze čak tri i po milijarde putnika.

To znači da će svaki Kinez u tom periodu putovati najmanje dva do tri puta, što je, naravno, apsolutni svetski rekord. (Economy.rs, 10. februar 2013.)

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja