Grčka - Meteori

Srednjevekovni manastiri na stenama. Mnogi koji su videli manastire na ovim stenama, nazvali su Meteore osmim svetskim čudom. Dok budete putovali mirnom ravnom Tesalijom, žitnicom Grčke, nalik na našu Vojvodinu, iznenada, iza jednog seoceta, pred očima će vam se ukazati maslinasto crne stene. Kao iz filova naučne fantastike, potpuno vanzemaljski. Manje hrabrima ne preporučuje se poseta i boravak u ovom kraju posle zalaska sunca, jer je prizor zastrašujući. Kako mogu na zaključim po programu imaćete to zadovoljstvo da napuštate Meteore prilikom zalaska sunca prizor je veoma upečatljiv i jedinstven.

 

Manastir Preobraženje

Stene su naseljavali asketi još od X veka ali do podizanja prvih manastira je došlo u XIV veku, za vreme srpske prevlasti u Tesaliji. Ostalo je samo 6 manastira od nekadašnjih 25.

Odmah posle sela Kastraki levo od asfaltnog puta je manastir Sveti Nikola Anapavsa, u nastavku desno manastir Rusanu, sa stenovitog platoa levo se odvaja put koji vodi za dva manastira: Preobraženje ili Veliki Meteori i Varlam a desno su Agija Trijada (Sveta Trojica) i ženski manastir Sveti Stefan. 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja