Hamburg

Čak i pre sletanja u Hambrug,  shvatićete koliko je to veliki grad. Drugi po veličini grad u Nemačkoj, luka, čak i ’’iz aviona’’ :) deluje ogroman.
Djole je odlučio malo da poseti Nemačku. Zaista je Hedonisao!


Medju mnogim znamenitostima, u centru grada ističe se Rathouse – gradska skupština. Izgradjena još 1886.godine,  u blizii jezera Binnenalster, ova zgrada je bila rezidencija prvog  gradonalčenika Hamburga. Danas služi i kao dom parlamenta.

  

   

 Trenutno je u toku mala Božićna pijaca pored Rathouse. U celom gradu se već oseća duh predstojećih praznika. Ko voli šoping, novogodišnje ukrase, miris kolača...pravac Hamburg!

  

   

Kada se umorite od šetnje,  gde god da se nadjete uvek e oko vas biti kafe restorani u kojima možete pojesti slatke ili slane lokalne poslastice i popiti kafu. Preporučujemo slatke kolače sa sirom...


Obavezno ponesite novac za šoping.  Iznenadićete se koliko su cene povoljne  u odnosu na ono šta očekujete. Imate širok izbor interesantnih prodavnica. Sve od brendova visoke mode , preko svetskih lanaca prodavnica, do neobičnih radnji gde se prodaje čaj, ukrasi ili kolači.align=right

Ako prošetate do luke, tamo ćete naći zanimljiv kolaž različitih gradjevina.
Tu se nalaze najmodernija zdanja ovog grada, poslovna četvrt i zgrada opere. 

U ovu  zgradu je do sada uložemo 5 miliona evra, a još nije gotova.

Nasuprot tome u ovom kraju se nalaze zgrade poznate kao najveći evropski centar prodaje tepiha Speicherstadt. Ovaj deo grada se nije menjao. Ne zaboravite da u Hamburgu žive najbogatiji ljudi Nemačke. Razlog je to što je ovde luka i trgovina je vrlo razvijena.


U istom delu grada se nalaze dva vrlo zanimljiva muzeja. Najpoznatiji muzej i obeležje Hamburga je muzej vozova Miniatur Wun (http://www.miniatur-wunderland.com/) . Ovo je jedinstvena prilika da u jednom danu obidjete nekoliko različitih krajeva sveta . Karta za muzej je 10 evra, a za taj novac vam na raspolaganju stoji radnja sa suvenirima i putokaz. Pa kud vam je volja izvolite…Udjite u svet minijaturnih gradjevina.

  

   

   


U istoj zgradi ali u drugom ulazu, nalazi se Hamburg Dungeon (http://www.the-dungeons.de/hamburg/en/index.htm) . Ovaj muzej predstavlja 500 godina strahote i pravu kuću strave i užasa. Kartu možete nabaviti za 13 evra.

Djole je bio hrabar …  

     

  


Naravno u Hamburgu nikako ne propustite kobasice, pivo, kuvano vino i Repeerbahn.  Poznata po noćnih klubovima, bordelima i barovima, ova ‘’red light’’ zona će vas zasigurno zabaviti. Čak su i članovi grupe Beatles Hedonisali ovde :).


    

 

 Jelena Aksentijević

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja