Hedonistička destinacija : Rovinj

Toliko toga možemo da vam napišemo o ovom primorskom ušuškanom gradiću… Ali, nećemo vas zamarati faktografijom koju i sami možete saznati.Bićemo kratki: Rovinj smo doživeli kao destinaciju kojoj ćemo se uvek rado vraćati! Divan grad, sa predivnim galerijama, slatkim uličicama, odličnim restoranima, gostoprimljivim ljudima samo je delić onoga što smo zapazili… Takođe, zaključili smo da je neverovatna činjenica da za  kratko vreme ( 6 sati automobilom), možemo stići na pravi biser jadranskog mora. Sjajno, zar ne ? 
 
Prvi radni dan proveli smo na ostvu Sveti Andrija, popularnije poznatom Crvenom otoku, do kog se stiže brodićem za desetak minuta. Ovo je bilo i ostalo omiljeno mesto za odlazak na plažu i onih koji su smešteni u samom Rovinju. Rovinj je ostao iza nas, a pred nama je bio izazov prvog radnog dana… 


Ali, da se vratimo na priču o Rovinju. Da li ste znali da je već u 7. veku Rovinj bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama? Grad je imao sedam vrata, a sačuvano je troje: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa. Na mestu vanjskih gradskih vrata podignut je u 17.  veku barokni Balbijev luk, danas ulaz u Stari grad Rovinja. Posebnost i lepotu gradu daje obala sa uvalama i uvalicama i čak 22 ostrva, od kojih su najveći Katarina i Crveni otok.


I arhitektura ovog slikovitog gradića ostavlja snažan utisak! Zaista, uličice Rovinja osvajaju svojim šarmom. Mnoge od vas podsetiće na Toskanu i druge slične mediteranske  gradiće... Meštani se trude da svaki kutak oplemene zelenilom i cvećem, pa je neredak prizor da su stepeništa, prilazi i prolazi iskorišćeni da se postave saksije I živopisno cveće... Naravno, sjajno putovanje ne može biti bez odličnog društva I nezaobilaznih uspomena, pa smo rešili da na kratko zabeležimo trenutak…. 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja