Horoskop: Gde je vaš Mars?

Mars, kao nosilac snage i energije jednog Ovna,simboliše početak svih početaka, osnovu samu kao praživot jer se u njemu nalazi simbol moći, plodnosti, krvi i mišića, u svakom natalu je vredan precizne procene. Ponekad, baš iz razloga, jer će vas gurati u ishitrene aktivnosti. Suvladar je znaka Škorpije. Najjače dejstvo ispoljava u znaku Jarca a najslabije u znaku Raka. U životnim oblastima na koje utiče (u natalu) uvek dva puta razmislite pre nego što odreagujete. Tamo ge je on, tu ulažete svoju najveću energiju.

                                                 

22 meseca mu je potrebno da bi završio putovanje kroz ceo zodijački krug. Pogledajmo kakve uticaje nosi kroz znake i kuće natala. Prikaz se odnosi na direktno kretanje ove planete. Ukoliko je u natalu u retrogradnosti, neaspektovan ili je bitno ugrožen nekim malefikom, značenje će biti izmenjeno.

Mars u znaku Ovna ili u 1.polju natala - (a posebno ako je na samom Ascedentu) nosi veliku životnu energiju, preduzimljivost, hrabrost ali i tvrdoglavost i usmerenost uglavnom na potrebe sopstvenog bića. Sklon da svet meri isključivo svojim merama, blago nesvestan drugih i drugačijih, malo kada će imati strpljenja za one koji ne mogu postići njegov tempo razmišljanja i akcije. Sa ovom pozicijom česti su ožiljci (mladeži ili beleg) na licu kao i sklonost ka povredama glave pa čak i operacijama. Odličan lider. Mnoge stvari će pokrenuti ali zbog nedostatka istrajnosti, malo šta će privesti kraju. Mnoge neželjene situacije u njegovom životu biće rezultat prenagljenih aktivnosti.

Mars u znaku Bika ili u 2. polju natala -  u ovom znaku, on je u izgonu i svu jačinu borbene energije sada transformiše na drugačiji način. Izražen je hedonizam, potreba da se udovolji samo sebi i svojim čulima. Tvrdoglavost je prenaglašena, lenjost izražena a usmerenost ka novcu i hrani vrlo karakteristična. Česte su upale grla (operacija krajnika) ali i povrede vrata. Ljubomora i posesivnost su deo karaktera a potreba za trošenjem (ishitrenim i bespotrebnim) je doživotna. Dešavaće se da su im džepovi probušeni a tašne oštećene. Brzo jedu, preferiraju meso u ishrani i često imaju napade potrebe za uzgojem sopstvenog izvora hrane.

Mars u znaku Blizanaca ili u 3. polju natala – ovde je energija, prevashodno,  usmerena na intelektualan plan. Ove osobe brzo govore ali i brzo hodaju (voze). Gestikulacija je naglašena kao da je potreba da se izrazi rukama veća od verbalne. Knjige koje čitaju često će nehotice uspevati da oštete. Slične nezgode će im se dešavati i sa dokumentima, ključevima, telefonima (koji će stalno ispadati) ili kompjuterima. Inteligencija je jaka, verbalne sposobnosti izuzetne. Naglašeno su duhoviti i šarmantni a u nekim slučajevima čak skloni i manipulaciji (Škorpionski odjek). Za njih je to samo mentalna igra, bez emocija jer zašto da ne iskoristi svoj intelektualni talenat i udovolji nečijem egu ne bi li za uzvrat dobio baš ono što samo njemu treba. U fizičkom smislu, snaga im je u rukama i to će znati da iskoriste.

Mars u znaku Raka ili u 4.polju natala – ovo je znak Marsovog pada i donosi vlasniku natala povećanu emotivnost. Lako ih je povrediti ali isto tako iz ove prevelike osetljivosti može se izroditi i ličnost sposobna da druge maltretira i povređuje, na više načina. Porodični odnosi su napeti a majka trpi nasilje ili je sama nasilna prema ovoj ličnosti. Sukobi sa jednim od roditelja (najčešće sa majkom) a kasnije i sa ženama uopšte. Naglašen patriotizam. Može biti pokazatelj velike saosećajnosti ali i grubosti (sve zavisi od aspekata). Problemi sa stomakom, želudcem, dojkama. Bolesti uz uzrokovane emotivnim tenzijama. Želja da se izgradi kuća ili makar rekonstruiše, adaptira. Opasnost od požara. Pri kulinarskim majstorijama, jelo često zagori. Borba za životni prostor.

Mars u znaku Lava ili u 5.polju natala -  ličnost je stabilna, usmerena i istrajna. Ambicija je izražena i osoba je u stalnoj borbi za još boljim statusom. Naglašen je avanturizam, kreativnost, potreba za sportom i to ne bilo kojim već upravo onim koji će prikazati već stečenu slavu i moć. Biti prvi među najboljima je lajt motiv. Strasti su izražene. Emotivni partner se tretira kao trofej. Bira najbolje i čuva ga/je samo za sebe. Pri tom reč – čuvati – u emotivnom smislu, ova osoba doživljava na jedan specifičan način. U negativnom smislu ovo je hvalisavost, agresivnost, oholost, despotizam. Srčani problemi su sasvim izvesni. U ženskom horoskopu je ovo bolja pozicija jer žena prirodno traži jakog Marsa. Međutim u horoskopu muškarca, Mars u 5. polju daje ratoborne i jake žene što može usloviti i sukobe pa čak i fizičke obračune sa istom. Deca mogu biti nemirna, agresivna i tvrdoglava.

Mars u znaku Device ili u 6. polju natala -  ova energija je usmerena na intelektualno-praktičan plan. Vrednoća, poslovna aktivnost sa dozom beskrajno (precizno) uređenih detalja. Osoba je sklona rutinskim poslovima i odlično se snalazi sa alatima. Ovo su jedni od najboljih majstora. Sve što rade drugima, rade kao za sebe. Negativno aspektovan daje sukobe na poslu ali i zdravstvene tegobe u vidu akutnih oboljenja. Može biti sklona stalnom zanovetanju, kritikovanju. Pravo olakšanje će osetiti kad nauči da prihvati tuđe greške i kada shvati da je savršenstvo samo cilj ka kome treba težiti a da je u suštini nedostižno. Lukava, ne voli rizike i sve proverava više puta. U suštini, osoba je nesigurna i u ispunjavanju obaveza i normi traži svoju stabilnost. Žene, svog idealnog muškarca nalaze kroz posao, u Domovima zdravlja ili šetajući svog kućnog ljubimca. Da bi osoba bila zdrava trebala bi da na pravi način „troši“ svog Marsa kroz fizičke aktivnosti, sport, bilo kakvo vežbanje...

Mars u znaku Vage ili u 7. polju natala – ovo je Marsova pozicija izgona pa su i sve aktivne osobine smanjene. Ovo su šarmantne osobe, društvene i umetnički nastrojene. Pravdoljubiva, osoba će uvek težiti da se izbori za neki svoj cilj. Odnosno za onaj ideal za koji ona smatra da je dovoljno dobar za veće zalaganje. Veliki borci za slobodu i pravdu imaju ovaj aspekt. Ali i teroristi, i tu upravo vidimo svu dualnost istog aspekta. Ispravnost uverenja daju kvalitet i usmerenost ove energije. Problemi sa bubrezima, mokraćnim kanalima, kožom, glavobolje. U ovim osobama ponekad proradi takva količina besa da su u stanju da zarate sa celim svetom. Loša je pozicija za brak jer gura osobu da brzopleto uleti u takav odnos (iz strasti) što kasnije rezultira sukobima i naglim prekidom emocija.

Mars u znaku Škorpije ili u 8. polju natala – daje izuzetnu snagu i moć transformacije. Seksualnost je izražena i ukoliko nije svesno izbalansirana može odvesti u neki vid ekstrema, fanatizam, bolesnu ljubomoru jer je posesivnost prenaglašena i sl. Borbenost i jaka volja je izražena. U zavisnosti od natalnog položaja, ovo može biti i sklonost ka povredama i operacijama. Situacije životne ugroženosti su izvesne. Osoba sama inklinira ka opasnim situacijama, mestima, ljudima. Hoće li biti nasilnik ili žrtva zavisi i od drugih pokazatelja. Često je i jedno i drugo. Pronicljivost, samopouzdanje i dostojanstvenost ovde su vrlo izraženi. Ovde nedostaje osećaj kompromisa. Osoba ide iz jedne krajnosti u drugi i svet jednostavno sagledava kao crno-beli.

Mars u Strelcu ili u 9. polju natala – optimizam, fizička ali i filozofsko-psiholška snaga je ovde dominantna. Strastvena osoba sa velikom potrebom da se iskaže kroz sport ili bilo koji drugi vid takmičenja. Dobro aspektovan daje jak moral a loše postavljen može dati religioznog fanatika, teroristu... Ova osoba je vrlo samouverena i misli da samo ona zna šta je najbolje za sve oko sebe. Sukobi sa strancima ili problemi na fakultetu.

U 12. polju može govoriti o prošloživotnoj borbi za svoju veru. Možda baš kao krstaški ratnik. U svakom slučaju, osoba može imati problema sa kukovima ili sa butnom kosti. Idealnog muškarca, žena može naći u inostranstvu, na fakultetu ili na sportskim terenima (tenis je u znaku Strelca). Što se tiče psihološkog profila, odgovaraće joj veseo muškarac, optimista, filozofski orijentisan u životu.

                                              

Mars u znaku Jarca ili u 10 polju natala – ovo je jedna od najjačih pozicija jer je snaga Marsa u ovom znaku najistrajnija. Sirova snaga udružena sa kamenom strpljivošću daje nesalomivi duh i karijeru koja se godinama gradi da bi trajala koliko i život same osobe. Na koji način će osoba koristiti ovaj planetarni blagoslov (ili prokletstvo) zavisi i od drugih pokazatelja ali i od duhovnog kvaliteta same jedinke. Strasti su ovde strogo kontrolisane i usmerene na svrsishodan, društveno opravdan cilj. Osoba je distancirana i deluje hladno. Ukoliko je aspekt negativno postavljen, osoba može biti žrtva ali i vinovnik neverovatno brutalnih zločina. Netolerantnost, destruktivnost, tiranija, agresivnost bez milosti, sve to predstavlja negativnu stranu ovog aspekta.

Mars u znaku Vodolije ili u 11. polju natala – ovde je nezavisnost ključna reč. Samodovoljnost je pokretačka snaga. Potreba da se rukovodi svojim trenutnim impulsima naglašena je karakterna crta ovih osoba. Tek kada su u potpunosti slobodni oni daju svoj kvalitativni maksimum. Ovo je izuzetno naglašeno na poslovnom planu tako da su ove osobe usmerene na sopstveni posao ili kroz stalne promene posla pokušavaju da dođu do odgovarajućeg. Njihov revolucionarni duh nastojaće da ostavi svoj originalni pečat na svemu čega se lati. Intelektualna snaga je nemerljiva. Um je brz i stalno željan novih saznanja. Loše aspektovan uzrokuje neverovatno stresne životne situacije, napade od drugih ljudi, ugroženost u saobraćaju ili od tehnike, struje i slično.

Mars u znaku Riba ili u 12. polju – emocije su prenaglašene, ranjivost izražena a konfuzija po pitanju svakodnevnih obaveza, stalna. Psihički nemiri, loš i isprekidan san, tajni opasni neprijatelji. Sklonost ka povredama stopala. Želja za ručno izrađenim, unikatnim cipelama ili za sopstvenim dizajnom spavaće sobe (ili kreveta). Idealan muškarac je umetnčka duša, lekar, izražen vernik ili samo neko ko voli da se odaje alkoholu, u najblažem slučaju. Najčešće su partneri (za žene) idealizovani ili ih jednostavno nema, daleko su.

 Silvana Djordjević - Astrologija

www.zvezdenadlanu.rs

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja