Hromoterapija: Život u bojama duge

Svetlost i boje svuda su oko nas.  Imaju snažan uticaj na naše raspoloženje, ponašanje i zdravstveno stanje, mada najčešće toga nismo svesni. 

Zimi, nedostatak svetlosti može da izazove depresiju i letargiju, ali već prvi zraci prolećnog sunca sa sobom donose dobro raspoloženje i elan.  Neke boje umiruju, a neke deluju podsticajno. Neke daju samopouzdanje, dok druge čine da se stopimo sa svojim okruženjem, ne privlačeći posebnu pažnju.

Pravilnom primenom boja možemo znatno da poboljšamo svoj svakodnevni život, zato je važno da budemo svesni njihovog dejstva. Iskonska znanja 

Istražujući ovu temu, bili smo po ko zna koji put zapanjeni složenošću znanja   kojim su raspolagale drevne civilizacije.  Savremena nauka potvrdila je i upotpunila ta saznanja, ali mnogo kasnije. 

Znajući da boje podstiču prirodnu moć samoisceljenje/regeneracije tela i uzdižu duh, stari Egipćani i Grci gradili su posebne hramove sa sedam odaja u  kojima su bile zastupljene različite boje duge. 

U Indiji, majstori ajurvede koristili su određene boje za uravnoteženje
„životnih sokova“, doša, koje regulišu funkcije tela, stanje uma i svesti. 

Indijski i kineski astrolozi i stručnjaci za vatsu i feng šui od vajkada ukazuju
na značaj primene boja u životnom prostoru svakog pojedinca.


Čitavo čovekovo biće upija boju, odnosno svetlost.  Zato ona i utiče na sve
nivoe – fizički, duhovni i emocionalni.  Svakoj ćeliji organizma potrebna je 
energija svetla.  Zato hromoterapija, kako se terapija bojom još naziva, ima višestruki uticaj na čitavo telo.  Ona je vid vibracione medicine, jer vibracije, odnosno različite talasne dužine svetlosti, utiču na vibracije ćelija i organizma u celini. Postoje razni načini da se na telo utiče bojom: 

Lampe:  Pored specijalnih terapeutskih lampi, mogu se koristiti i lampe sa odgovarajućim kolor filterima i sijalicama  punog spektra boja (svetlost najpribližnija sunčevoj svetlosti).   

Meditacija: Postoje različiti oblici meditacije i različiti načini da se boja vizualizuje prilikom meditacije (mogu se, na primer,  zamišljati razni oblici ili predmeti određene boje).  Zavisno od potreba, osoba se može usredsrediti samo na jednu boju.  Ukoliko želi da deluje na celo telo, zamišlja sve boje čakri, polažeći od prve, bazne, crvene boje. Za čišćenje organizma vizualizuje se bela svetlost.  Pravilno disanje pri meditaciji veoma je važno. 

Udisanje boja:  Ovo je takođe vid meditacije, čija forma zavisi od potreba pojedinca.  Osnova je da se stvara slika udisanja određene boje, uz ponavljanje odgovarajućih pozitivnih  afirmacija.  Tehnika disanja i zadržavanja daha veoma je važna i trebalo bi da se uči od stručnjaka. 

Svila:  Polaganje prirodnih tkanina (posebno svile odgovarajuće boje) neposredno  na telo jedan je od najpopularnijih vidova primene boje u svrhu iscelenja.   Mada obično nije potrebno da se za ovo skida odeća, preporučljivo je da se skinu odevni predmeti koji su u drugim bojama, radi postizanja što boljih rezultata.   

Solarizovana voda:  Kada se negazirana mineralna voda sipa u posudu obavijenu filterom odgovarajuće boje (to može, na primer, da bude celofan u boji ili flaša/posuda od stakla u boji) i izloži suncu, ona apsorbuje vibracionu energiju te boje.  Otvor posude trebalo bi da se prekrije prirodnom tkaninom (npr. muslinom).  Leti je za ovaj proces dovoljno nekoliko sati, zimi posuda može da stoji na sucnu i ceo dan.  Voda se pije malim gutljajima ili koristi za pranje odgovarajućeg dela tela.  

Kristali:  Već smo naširoko pisali o primeni kristala u terapeutske svrhe.  Svaki kristal ima svoju energiju i deluje na određene organe ili životne aspekte. Kao i u svim drugim slučajevima, pri radu se biraju kristali i poludrago kamenje odgovarajućih boja čakri. 

Kupanje:  Primena boja u kadama i tuševima deluje okrepljujuće i sve se više koristi u spa centrima.  

Kada se jednom steknu osnovna znanja o bojama i njihovom dejstvu, 
primena toga znanja može biti pravi užitak. 

Oslikajte svoj život bojama duge i uživajte.  

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja