Jabukovo vino

U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Češkoj i još nekim zemljama voćno vino, a naročito vino od jabuke , nailazi na veliki broj ljubitelja.

Veruje se da je proizvodnja ovog vina stara najmanje 2.000 godina. Rimski pisac Plinije Stariji opisuje piće pravljeno od jabuka. Ovo piće spominje čak i William Shakespeare u svom delu „San letnje noći“.

Da bi se napravilo dobro voćno vino, voće treba odabrati, jer svako voće ne daje željene osobine tom piću.

U zemljama u kojima se proizvodi vino od jabuke zna se, da najbolje vino daje ono voće koje sazri na stablu. Dobri poznavaoci vina od voća pažljivo biraju voće pri kupovini, pazeći i na tlo na kom je voće raslo.

Proizvođači jabukovog vina  vode računa i o tome da plodovi koji se prerađuju u vino budu što sitniji, kako bi što više sastojaka iz što više pokožice doprinelo boljoj aromi pića.

Jabukovo vino se tradicionalno servira u plavim keramičkim bokalima, takozvanim “bembelima”, a dostupno je u brojnim pabovima i pivnicama širom sveta.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja