Kafa

Kafa (coffea) je grm ili do 5 metara visoka zimzelena drvenasta biljka kožastih listova i belih cvetova. Zeleni, kasnije crvenkasti i, na kraju modri plodovi kafe sadrže po par malih semenki koje su osnova širom sveta omiljenog istoimenog napitka.

Pretpostavlja se da se kafa najpre gajila u Kafi- pokrajni Etiopije. Danas se uzgaja u Brazilu, Africi, na Sumatri, Arabijskom poluostrvu i dr.

Postoje dve osnovne vrste kafe (i veliki broj ukusa). Prva jeste coffea arabica , uglavnom uzgajana u Etiopiji iako poreklo vodi iz Arabije. Druga je coffea robusta čije je uzgajanje daleko lakše te su plantaže ove kafe široko rasprostranjene. Robusta ima drugačiji ukus u odnosu na  svoju rođaku  arabicu. Ona sadrži više kofeina i samim tim je njen ukus gorči. Nemojte se opterećivati time koju vrstu kafe konzumirate. One u različitim kombinacijama prave veliki broj sasvim različitih i podjednako ukusnih napitaka. Recimo samo da ako volite italijanski espreso- verovatno pijete robustu, a ako pijete moku- arabicu.

Zrna kafe se iz biljke mogu izdvojiti na dva načina. Jedan je tzv. ''suvo'', a drugi ''mokro'' odvajanje. Nakon što se zrna izdvoje, i operu, ona se nakon perioda stajanja prže, melju i kuvaju. Sirova kafa ima iznenađujuće slab ukus i miris.

O manama i prednostima kafe vodile su se dugotrajne rasprave i sprovodila iscrpna istraživanja. Ono što je bitno naglasiti jeste da od kafe možemo imati prednosti ukoliko je konzumiramo u umerenim količinama, što znači jednu do dve šoljice ne previše ''jake'' kafe dnevno. Tada su njene prednosti zaista raznolike- kafa deluje stimulativno pa nam se čini da smo posle ''pauze za kafu'' spremniji za posao, deluje povoljno na koncentraciju, smanjuje glavobolju, ublažava neke probleme sa disajnim organima i sadrži antioksidante tako da milioni hedonista širom sveta uživaju sa pravom baš u ovom napitku.

Kafa se najčešće kombinuje sa mlekom, slatkom pavlakom, šlagom, sladoledom, čokoladom, voćnim i čokoladnim sirupima, cimetom... U kombinaciji sa alkoholom daje prave male i izuzetno ukusne koktele koje u svakom slučaju treba probati. Tako su nastale ''Irish coffee'' (sa viskijem), Amareto (sa Amaretom), Španska kafa (sa španskim brendijem), Cappricio (sa brendijem i amaretom) itd...

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja