Kako je nastao Hot Dog

Kao i većina velikih događaja u istoriji, često postoje različite verzije kako je sve počelo i ko je počeo. Istorija Hot Dog-a se od većine sličnih priča ne razlikuje. Mogu se pronaći potvrde onih koji su kroz istoriju tvrdili da su upravo oni osmislili i napravili prvi Hot Dog.


Jedan od najranijih pisanih tragova za ovaj proizvod, pojavio se u Homerovoj Odiseji (starogrčka priča o avanturi i junaštvu) 850 godine pre Hrista. Druga legenda kaže da je popularna kobasica (poznata kao ” jazavičar ” ili ” mali-pas” kobasica) nastala u kasnim 1600-tim, a da je tvorac Johann Georghehner, koji je živeo u Coburg-u u Nemačkoj. Johan je kasnije govorio kako je otputovao u Frankfurt, kako bi promovisao svoj novi proizvod. Stanovnici Beča 1805. godine uvode pojam “Wiener” kobasice, kako bi dokazali svoju tvrdnju kako je upravo Beč mesto nastanka kobasice. Johan je takođe govorio kako je iskustvo za prvu napravljenu vruću kobasicu u Beču, stekao pre toga u Frankfurtu. Njegova “Wiener-Frankfurter” kobasica je inače bila zapravo poznata kao “hrenovka”.

Wien-er dolazi od reči na Nemačkom koja je originalni naziv za Beč i Wurst reči na Nemačkom naziv za kobasicu. 1852. godine u jednoj mesari u Frankfurtu nastala je Frankfureter, inače dobro začinjena kobasica. Kobasica je bila malo zakrivljenog oblika, navodno je to ideja mesara koji je imao psa jazavičara. Ova kobasica je kasnije u Frankfurtu bila poznata kao “kobasice jazavičar”. Ovaj naziv iz Frankfurta, kasnije se preneo i u Ameriku. U Američkoj državi Luisijana su tvrdili kako je Hot Dog nastao 1904. godine na jednoj manifestaciji, mada se zna da su slične kobasice jeli u Evropi, naročito Nemačkoj još 1864. godine. Najraniji primer proizvoda baš pod nazivom Hot dog datira iz Njujorka 1860. godine. Poznato je da su već tada Nemački doseljenici prodavali hrenovke, zajedno sa mlečnim pecivima i kiselim kupusom. Prodaja Hot dog-a se najčešće spominje 1904. godine za vreme košarkaških utakmica. Chris von der Ahe, vlasnik St. Louis Browns sportskog igrališta, prodavao je vruće kobasice na svom igralištu 1880 godine.

1987. godine, grad Frankfurt je proslavio 500-ti rođendan Hot Dog-a u tom gradu . Navodno postoje tvrdnje da je Frankfurter kobasica pravljena još 1484. godine, pet godina pre nego što je Kristofor Kolumbo zaplovio ka novom svetu. Međutim, predstavnici grada Beča su došli na pomenuto slavlje i protestvovali protiv slavlja u Frankfurtu sa argumentum imena “Winer” koji dokazuje da je Hot Dog nastao upravo u Beču. Takođe postoji i nedoumica ko je zaista prvi put vruću kobasicu stavio u duguljasto pecivo. I za priču kada se to zaista prvi put desilo, ima nekoliko verzija. Navodno je 1867. godine Charles Feltman, poreklom Nemac, otvorio prvu Coney Island Hot Dog prodavnicu u Bruklinu-Njujork. Po njegovoj tvrdnji, tada je prodao 3684 kobasice jazavičar u rolovanom pecivu tokom svoje prve godine poslovanja. Kaže se kako je upravo on zaslužan za ideju toplog peciva u koje se stavlja kobasica. Godine 1880-te nemački torbar Antonoine Feuchtwanger, prodavao je vruće kobasice na ulicama Sent Luisa u državi Misuri. Zanimljivo je to da je svakom kupcu Hot Dog-a davao bele rukavice, kako ne bi isprljao dok jede Hot Dog.
Njegova supruga je tada predložila da kobasice počne stavljati u neku vrstu peciva, jer je smatrala da bi klijentima na taj način bilo olakšano konzumiranje kobasica. Antonoine je tada navodno svog šogora koji je bio pekar po zanimanju, zamolio za pomoć u osmišljavanju nove vrste peciva, prilagođene za praktičnije posluživanje kobasice kupcima. Njegov šogor je tada napravio improvizovana mekana duguljasta peciva, čija je šupljina odgovarala debljini kobasica. Smatra se pravim nastankom Hot Dog-a upravo ono vreme kada su kobasice počele da se prodaju i poslužuju u novoj vrsti peciva, a sa idejom da se kupcima za vreme konzumiranja kobasice ne bi prljale ruke. Može se reći da je Hot Dog od tog vremena “rođen”.

Druga veoma ozbiljna priča za istoričare je kako je pojam “Hot Dog” uopšte nastao. Neki kažu da je naziv osmislio 1901. godine Polo Grounds u Njujorku jednog hladnog aprilskog dana. Prodavci su kobasice prodavali u prenosnim posudama sa toplom vodom i dok su prodavali, kako bi privukli pažnju potencijalnih kupaca, vikali su: “Kupite crvene vruće kobasice” (Red Hot). Prolazeći ulicom i promatrajući prodavce, Tad Dorgan inače sportski karikaturista, tog trenutka dobija ideju i počinje crtati dugaljasto pecivo i kako iz njega viri jazavičar koji laje. Ispod karkikature je jednostavno napisao “Hot Dog”. Polova karkatura je tog trenutka izazvala pravu senzaciju i naravno na taj način napravila ovom proizvodu sjajnu reklamu.
Istorija o nastanku Hot Doga i nije toliko važna, koliko je važna tradicija i uticaj ovog jednostavnog proizvoda na ceo svet.

Izvor: gastrotube.net

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja