Kako se kuva domaća kafa?

CoffeeFest- „Kofi fest“ po srpski, je mesto na kome možete da saznate sve o svojoj omiljenoj kafi. Ali za Srbe, i dalje neprikosnovena kraljica je kafa po srpski-  „domaća“ tj „turska“. Prvo što je bitno da znate je da je „turska kafa“ način kuvanja, a ne vrsta kafe- za ovu svrhu se koristi najsitnije samlevena kafa. Trenutno je zastupljena na Bliskom istoku, severnoj Africi, Kavkazu, Balkanu, istočnoj Evropi i na Baliju.  Reč kafa vuče korene od arapske reči qahwah, a da najveću vrednost kafa ima upravo u turskoj kulturi pokazuju i reči za doručak kahvalti- bukvalno značenje “pre kafe”, i smeđa boja –kahverengi- u prevodu “boja kafe”.Postoji mnogo načina za kuvanje tuske kafe, mnogo varijacija na istu temu a razlika je na kraju samo u ukusu koji je gorči ili slađi. Kod nas je možda najčešći sledeći način- voda se stavi da provri, skloni se sa vatre da se doda kafa, promeša, i vrati na ringlu na još par sekundi da se podigne pena. Ipak, neki tvrde da je bolje staviti kafu u hladnu vodu i zajedno je kuvati dok se ne stvori pena- na taj način kafa nije toliko gorka jer gorčina dolazi upravo iz kontakta kafe i ključale vode. Takođe je bitno da se kafa kuva na srednjoj temperaturi jer će se tako ukus najbolje izvući iz kafe. Neki drugi pak misle da je najbolje kafu staviti u šoljicu, a zatim je preliti vrelom vodom i promešati.

Turski metod se razlikuje u tome što kafa treba da provri tri puta. Prvo se stavi kafa u hladnu vodu, a zatim se polako zagreva dok ne krene da se diže pena. Pena se kašičicom pokupi i stavi u šoljicu, a kafa se vrati na vatru da ponovo provri i da se ponovo dzezvanapravi pena, a zatim se postupak ponovi. Ovo treba uraditi ukupno tri puta, a kad poslednji put provri, kafu naliti u šoljicu preko pene.

Bosanski način pripreme kafe je sledeći- kafa se stavi u džezvu, dok se u drugoj posudi voda zagreva. Kad provri, džezva sa kafom se stavi na vruću ringlu da se malo zagreje, a zatim se prelije vrelom vodom, promeša, i ostavi da se zakuva dok ne krene da se diže pena.U Bosni postoji na pretek zanimljivih naziva za kafu, pa je tako priljevuša druga kafa skuvana od preostalog taloga prve prelivenog vodom. Kafa razgalica je prva jutarnja, veoma jaka, koja služi da se čovek razbudi i razgali, razgovoruša je ona koja se pije u društvu, šutkuša je večernja, a sikteruša poslednja dnevna, tj poslednje posluženje gostima i znak da im je vreme da odu.Neki od univerzalnih saveta za kuvanje turske kafe:

-Najbolje je kuvati je u bakarnoj džezvi i na šporetu na drva (zbog postepenog prenosa toplote)

-Najbolje je početi sa hladnom vodom, a ako pijete sa šećerom, dodajte ga odmah nakon što stavite džezvu na šporet

-Voda ne treba da provri, najbolje je skloniti je u trenutku neposredno pre ključanja

-Kada sipate kafu, mešajte je samo u jednom smeru, zbog boljeg taloženja

-Kada je sipate u šolje, sipajte polako, nemojte da je saspete naglo

 

Na kraju, i nije toliko bitno na koji način skuvate kafu, dok god uživate u njoj i imate sa kim da je podelite uz razgovor. Vaš Kofi fest vam želi prijatno kafenisanje!

Izvor: http://www.coffeefest.rs/ 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja