Kako se slavi Nova godina širom sveta?

Mada se u našoj zemlji iz godine u godinu vodi polemika da li treba čekati (katoličku) Novu godinu koja pada 31. decembra ili, pak treba ostati dosledan i proslavljati samo onu koju nazivaju i pravoslavnom, odnosno srpskom, činjenica je da nema razloga kršiti neki utvrđeni red, te Novu godinu dočekivati kada nije predviđeno zvanično prohvaćenim kalendarom. Naravno, oni koji su ostrađćeni idejom Srpske Nove godine će sasvim sigurno ove reči neće razumeti onako kako bi trebalo, ali ne treba zaboraviti sa smo mi jedan od retkih naroda koji je ostao dosledan takozvanom starom kalendaru, pa otuda i mnoge nesuglasice po ovom pitanju. 
U većem delu sveta se Nova godina proslavlja prema ustaljenom računanju vremena, odnosno prema kretanju sunca, dok se recimo u Kini, ali i Japanu i Indiji i još nekim zemljama ona računa prema kretanju meseca, pa se i proslavlja u mesecu februaru i to na dan kada je mladi mesec. Ipak, iako primarno proslavljaju lunarnu Novu godinu, sa globalnim osavremenjivanjem i u ovim zemljama se slavi Nova godina prema novom, odnosno gregorijanskom kalendaru, koja pada 31. decembra. 


Kako se slavi Nova godina širom sveta?

Svaki narod i svaka zemlja imaju jedinstvene običaje za Novu godinu, ali ono što im je svima zajedničko jeste da se velika pažnja posvećuje ovom prazniku, te da su ljudi posebno pozitivno raspoloženi tokom novogodišnje noći. 
U većini svetskih prestonica se organizuje doček Nove godine na glavnim gradskim trgovima, na kojima nastupaju poznati muzičari, a ovakvu vrstu dočeka prati neizostavni vatromet u ponoć. 
Iako mnogi Novu godinu proslavljaju u svojim domovima, sa porodicom i prijateljima, veliki je broj i onih koji odlaze u restorane, kafiće ili na specijalno osmišljene novogodišnje žurke. 
Ipak, svaki narod ima svoje običaje koje sprovode iz godine ugodinu, nadajući se da će naredna godina biti bolja od prethodne. Posebno je zanimljivo što je većina tih običaja vezana za novogodišnju trpezu. 

Doček Nove godine u Brazilu

Osim što čuvena plaža Kopakabana bude preplavljena ljudima, Brazilci imaju i jedan vrlo zanimljiv običaj. Naime, u novogodišnjoj noći, nakon što sat otkuca ponoć i završi se vatromet, mnogi od njih odlaze do pomenute ili bilo koje druge plaže gde bacaju cveće u vodu ili pale sveće na samoj plaži. Oni najhrabriji među njima preskaču takozvanih sedam talasa. 
A običaj je i da se za ovu noć nosi bela odeća, jer postoji verovanje da će onome ko je nosi doneti sreću i mir. Upravo je i simbolika pomenutih običaja slična, jer se veruje da će im to obezbediti i sreću i mir, ali i bogatstvo. 

Doček Nove godine u Kini

Iako praznuju i čuvenu Kinesku Novu godinu, u Kini se takođe proslavlja i ova koja pada 31. decembra. 
Na taj dan se ukrašavaju kuće, a posebno ulazna, ali i vrata u kući i to crvenim ukrasima, a postoji jedan običaj koji je posebno zanimljiv i jedinstven za ovu zemlju: na dan dočeka se sklanjaju apsolutno svi noževi, jer postoji verovanje da ako se bilo ko povredi, odnosno poseče na dan dočeka Nove godine, to je siguran znak da će na taj način sreća čitave porodice biti sasečena u narednoj godini. 

Doček Nove godine na Siciliji

Sam doček Nove godine nije toliko zanimljiv, koliko običaj koji je prisutan na ovom ostrvu. Naime, Sicilijanci veruju da se za novogodišnju noć neizostavno moraju jesti lazanje, kako bi se pojedincu i njegovoj porodici, odnosno čitavom domu osigurala sreća u narednoj godini. Nasuprot tome, ako se tokom ove noći na trpezi nađe testenina bilo koje druge vrste, sva je prilika da tu osobu, odnosno njenu kuću baš i neće pratiti sreća. 

Doček Nove godine u Norveškoj

Nešto slično našoj božićnoj česnici je prisutno i kod Norvežana. Reč je o tome da oni u puding od pirinča koji je pripremljen posebno za ovu noć obavezno stave i jedan badem. Zatim se puding iz veće posude sipa svim gostima u manje činije, a postoji verovanje da će onaj ko pronađe badem biti naročito srećan tokom naredne godine. 


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja