KRUŠKE POŠIRANE U VINU I PUNJENE MASCARPONE KREMOM

6 tvrđih krušaka 
1 flaša crnog vina
1 vanilin štapić 
2 štapića cimeta 
2 lista lovora
550 g šećera 
250 g mascaropne sira, omekšanog 
120 g kisele pavlake
prstohvat cimeta u prahu
120 g šećera u prahu 
30 g putera

Oljuštite kruške, ali ostavite vrhove. U većoj šerpi, izmešajte vino i istovetnu količinu hladne vode. Presecite dužno vanilin štapić i dodajte u mešavinu vina i vode. Dodajte štapiće cimeta, listove lovora i šećer po ukusu. Ubacite kruške u tečnost i krčkajte oko 20 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Ohladite kruške na sobnoj temperaturi, a možete i da ih zamrznete u tečnosti za poširanje ako ne nameravate odmah da ih napunite.Uklonite peteljke kruške (kao na slici) i stavite ih sa stra. Iskoristite mali valjak kojim se vadi sredina jabuke i izvadite sredinu, ali vodite računa da ne oštetite spoljašnjost kruške.

Izlupajte mascarpone sir, pavlaku, prstohvat cimeta i šećer u prahu dok ne postane homogena smesa. Prebacite u posudu špric za punjenje i punite kruške odozgo, na mestima gde ste izvadili sredinu. Na kraju, polako vratite vrhove s peteljkom na vrh kruške.

Sos stavite na vatru dok ne počne da se krčka i smanji na pola početne količine. Dodajte puter u taj preostali deo i mešajte dok se ne istopi. Obilato prelijte preko krušaka i ohladite na sobnoj temperaturi do serviranja.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja