Kulinarska olimpijada!

Od 22. do 25. oktobra u nemačkom gradu Erfurt se održava 24. po redu Kulinarska olimpijada.


Prva Kulinarska olimpijada je održana davne 1900. godine, a ove godine se očekuje učešće 50 zemalja. Od 22. do 25. oktobra 2016. Mese Erfurt će se pretvoriti u glavni grad kuvara, gurmana i ljubitelja gastronomije iz celog sveta.

Na ovom prestižnom gastronomskom događaju Srbija će imati svoje predstavnike. Udruženje Junior Chef Club će se takmičiti u kategoriji regionalnih timova sa timom koji je u Luksemburgu 2014.godine na osvojio bronzanu medalju.

„Od kada u Srbiji postoje kulinarska udruženja ovo je treći put da učestvujemo na Olimpijadi, a Srbiju će predstavljati Juniorski tim koji će se takmičiti u kategoriji gde će ceo svet predstavljati seniorski timovi, i oni će biti jedini predstavnici naše zemlje na ovom događaju.“ – izjavio je Nikola Biševac, predsednik Udruženja.

Kategorija regionalnih timova se sastoji iz dva programa CULINARY ART i PASTRY ART.

Culinary art
U Culinary art programu tim će predstaviti:

  • Četiri različite vrste finger food-a za šest osoba, koje ne smeju prelaziti težinu od 20g, dve vrste moraju da budu hladni zalogaji, a druge dve topli zalogaji koje treba da prati određeni sos. Takođe je potrebno napraviti tanjir za sudijski komitet sa sva četiri zalogaja zbog degustacije.
  • Svečani plato (oval) za osam na kojem su tri glavna sastojka meso ili riba sa svojim prilogom, salata i sos. I sve to servirano individualno za sudijski komitet.
  • Tri različita predjela po slobodnom izboru servirana individualno.
  • Svečani meni od pet gangova ukljucujući desert po slobodnom izboru

Pastry Art
U Pastry art program tim će predstaviti:

  • Četiri različita restoranska deserta servirana individualno, jedan sa čokoladom kao glavnim sastojkom, drugi sa voćem kao glavnim sastojkom i dva po slobodnom izboru.
  • Četiri različite vrste petit-four-a za šest osoba koji ne smeju prelaziti težinu od 14g i tanjir sa svim zalogajima za sudijski komitet radi degustacije.

Kompletan program treba da bude izložen na stolu površine 3mx3m = 9m2, za svaku stavku koja bude predstavljena treba da postoji receptura sa tehnikama koje su korišćene za pripremu tog jela i mora da bude vidno istaknuta.

Srbiju ce predstavljati TIM-A Junior Chef Club-a koji čine: Aleksandar Tomić – kapiten, Jovan Mijušković, Stefan Živković, Aleksandra Sarić, Teodora Kosorić. I TIM-B koji će im asistirati, a čine ga: Jovan Tomović, Milica Jokić, Marko Komadina, Filip Kovačević, Uroš Bolić, Aleksa Sušić, Miloš Miladinović, Željko Todić

Organizatori i inicijatori celog projekta su Aleksandar Ilić i Nikola Biševac, članovi Upravnog odbora Junior Chef Club-a. Posebnu zahvalnost Junior Chef Club i svi članovi tima imaju prema kolegama koji su dali svoj doprinos i pomogli pri realizaciji celog projekta: Dragan Unić, Petar Gajić, Novak Fidanović, Uroš Urošević, Nenad Gizdavić, Milan Lekić, Zdravko Gavrilović, Marko Trpković, Ljubiša Stojanović, Igor Belosević, Radule

Da li ste znali?
U 18 kuhinja više od 2.000 kuvara iz preko 50 zemalja pripremiće više od 7.000 svežih menija i pretvorii Erfurt halu u najveći restoran na svetu. Učesnici će koristiti oko 9.360 komada pribora za jelo, 10.000 komada porcelana i oko 12.900 salveta. Oko 20.000 jaja, 1.000 kilograma mesa, 1.200 kilograma ribe, 700 kilograma krompira i 4.600 kilograma povrća koristiće se za kreacije timova iz celog sveta.

Izvor: hrana-pice-price.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja