Legende o najpoznatijim koktelima

Ljubitelje ovih zabavnih pića vodimo kroz priču o nastanku najpopularnijih svetskih koktela.“The Harvey Wallbanger”

Ovaj koktel se pravi od votke, đusa i Galliano likera. Legenda kaže da je jedan surfer svakodnevno svraćao u lokalni bar i dodavao Galliano u već poznatu mešavinu narandže i votke. Nakon toga bio je toliko pijan da je razbijao stvari po lokalu i priređivao razne gluposti. U znak sećanja na ispade i budalaštine koje je činio, ovaj alkoholni koktel nosi baš njegovo ime.

The Bloody Mary”

Najpoznatiji lek protiv mamurluka i omiljeno piće u ranim jutarnjim satima. Reč je o kombinaciji votke, paradajz soka i začina. Smatra se kako je nastao oko 1900. godine, a reč je o omažu kraljici Meri (Mary I of England) koja se proslavila po svojim rigidnim borbama da vrati katoličanstvo u Englesku. Baš zbog toga dominantna crvena nijansa paradajza simboliše ni manje ni više nego krv.

“Gin-tonic”

Britanski vojnici, boreći se u Indiji, naišli su na veliki problem – malariju. Kako bi pobedili ovu opaku zarazu smislili su da piju tonik-sodu koja je u sebi sadržala veliku količinu kinina – supstance koja se pokazala efikasna u borbi protiv malarije. Ipak, ukus tonik-sode im je bio bezvezan, pa su mu dodali džin i tako napravili jedno od najpopularnijih pića današnjice.

“The Manhattan”

Menhetn se pravi od viskija, vermuta, pelinkovca, a na kraju mu se dodaje jedna trešnja kao dekoracija. Legenda kaže da je nastao pre Drugog svetskog rata kao piće osmišljeno specijalno za majku Vinstona Čerčila (Winston Churchill), kako bi odgovaralo njenom specifičnom ukusu. Veruje se kako je prvi put posluženo na banketu koji je ona organizovala u Njujorku. Ipak, činjenice govore drugačije, pa kako je gospođa Čerčil u to vreme bila na Starom kontinentu, priča o njenoj zasluzi za nastanak ovog koktela – pada u vodu.

The Mojito”

Mohito je koktel na bazi ruma, soka od limete, sveže mente i izlomljenog leda. Nastao je na Kubi, ali ga mnogi smatraju pićem mornara. Razlog zašto su ga moreplovci rado pripremali leži u činjenici da je služio kao lek u borbi protiv skorbuta. Tek decenijama kasnije moderna medicina je shvatila da su citrusi zaista najbolja prevencija u borbi protiv ove bolesti.

The Cosmo”

Ovaj koktel je jedno od najpoznatijih ženskih pića, a poznat je po svom slatkom, voćnom ukusu. Sastoji se od votke, likera, ceđene limete i brusnice. Postoje navodi kako je ovaj koktel stvorila gej zajednica u Mesačustesu 1970. godine, ali ono što svi mi znamo je da ovaj koktel ne bi nikada doživeo takvu popularnost da ga nisu proslavile junakinje kultne serije “Seks i grad” (Sex and the City).

“The Pina Colada”

Za ovaj koktel potrebni su sledeći sastojci: rum, sok od ananasa i kokos. Iako je kasnije opovrgnuta, legenda kaže kako je ovo piće sasvim slučajno osmislio četvorogodišnji dečak koji se, igrajući se iza šanka dedinog restorana, poigrao sa sastojcima i napravio ovaj koktel. Već tada je pokazao smisao za buduću profesiju, a godinama kasnije ovaj dečak je postao cenjeni vlasnik ugostiteljskih objekata u Barseloni.

 

Izvor: http://wannabemagazine.com/

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja