Makaronsi

Dašak Francuske 


Osvojili su svet svojim neodoljivim ukusom,raznolikim bojama i privlačnim izgledom. To su kolačići koji imaju bogatuistoriju, svojevrstan karakter, a danas su i veoma popularan trend. To su makaronsi!Jedan od simbola prelepog Pariza, sastavni deo Instagram profila svake popularnijeblogerke. Savršen makaron se sastoji iz dva okrugla kolača koji se prave odbelanaca i badema, sa spoljašnje strane su hrskavi kao ljuska jajeta, a saunutrašnje meki i vazdušasti. Oni se spajaju punjenjem koje može biti veomaraznolikih ukusa.

Neki izvori navode da su makaronsi nastali oko 1791. godine umanastiru u centralnoj Francuskoj, dok drugi tvrde da su pravljeni još 1533.godine za venčanje Katarine de Mediči i kralja Henrija II. U 19. veku su većbili prilično popularni, kako zapisi iz Francuske svedoče da su pravljeni baštakvi zalogajčići za uživanje pripadnika viših slojeva društva uz fine likere idžemove. 

Grad Montmorilon u Francuskoj je poznat po svojoj dugojtradiciji proizvodnje makarunsa, gde postoji i muzej posvećen ovoj poslastici.Današnji izgled je osmislio Pjer Desfontes, koji je prvi spojio dva kolačića inapunio ih ganaš kremom. Tako je nastao najpoznatiji proizvod"Laduree" poslastičarnice, koja dan-danas važi za najboljegproizvođača makarunsa na svetu sa tradicijom dugom 150 godina. 

Postoje brojne kopije prelepih makaronsa, ali ništa ne možeda se meri sa time da ih jedete u zemlji porekla, jer šta može biti višefrancuski od ovog jedinstvenog šarenog kolačića.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja