Marokana - egzotična tuja

Tuja je naziv koji koriste Berberi starosedeoci planinskog venca Atlas u Alžiru i Maroku za drvo čiji je latinski naziv Tetraclinis Articulata.  Nekada je podnožije planinskog venca Atlas bilo obraslo gustim šumama, u čijem središtu je rasla I još uvek raste egzotična tuja. Vekovima su starosedeoci ovog regiona u nameri da dođu do plodnog zemljišta spaljivali šume. To je prouzrokovalo veliko uništavanje šuma, a paradoks ove priče je činjenica da je upravo to spaljivanje uzrokovalo stvaranje prelepih čvorića na korenu ovog retkog drveta.

 


Stablo tuje je svetlo braon boje, ali se lepota čvorića može uočiti na predmetima koji se vekovima tradiconalno prave od izraslih stabala spaljenog korena tuje, koja je veoma otporna i obnavlja se iako je isečena ili spaljena do korena. Svaki predmet napravljen od ove tuje je ručno obrađen od strane umetnika koji ovaj zanat prenose veće vekovima sa kolena na koleno. Osim što se satima ručno glača, obrađuje se i sokom od limuna i uljem specijalne biljne mešavine.

Izuzetan izgled drveta egzotične tuje, pošto je prethodno uglačana i jeste nešto što ovo drvo izdvaja od svih ostalih.

Ekonomija ovog dela Afrike tradicionalno zavisi od ove vrste tuje, a izrada velikih komada nameštaja predstavlja veliki utrošak ove retke vrste. Poslednja dekada bila je obeležena akcijama u cilju očuvanja ove dragocene biljke, u okviru koje je rad umetnika preusmeren na pravljenje sitnih predmeta koji predstaljaju jedinstveni poklon.


Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja