MEĐUNARODNA TICA IZLOŽBA MAČAKA

Nova izložba mačaka! 05.03.2016 - 06.03.2016


Ako prvi put učestvujete na nekoj izložbi ili prvi put učestvujete na TICA izložbi, može vam biti nejasno kako se odvija izložba i šta vi treba da radite. Ova stranica ima za cilj da to pojasni, a verujemo da će vam već posle prve izložbe biti sasvim jasno. Naravno, na samoj izložbi će se uvek naži neko koga možete da zamolite da vam pomogne da razumete šta se dešava i šta vi treba da radite. Slobodno se obratite bilo kome od učesnika, jer na TICA izložbama vlada prijateljsko raspolozenje u skladu sa TICA motoom:

Za divne mačke, zabavu i prijateljstva! (For fabulous felines, fun and friendships!)


PRIJAVLJIVANJE ZA IZLOZBU


Macke ne moraju biti upisane u TICA da bi ucestvovale na svojoj prvoj TICA izlozbi (osim ako je u pitanju nova rasa ili nova osobina). Ukoliko zelite da macka stekne naslov / titulu, moracete macku upisati u TICA, kako bi dobila TICA maticni broj (TICA reg.nr.). To morate uciniti najkasnije pre sledece izlozbe, inece bodovi osvojeni na prvoj izlozbi nece biti uzeti u obzir.

Da bi ste prijavili macku za TICA izlozbu, obratite se vasem drustvu, drustvu koje pravi izlozbu ili potrazite na internet stranici letak (flyer) i obrazac za prijavu (entry form).

Na letku se nalaze podaci o izlozbi: gde i kada se odrzava, koliko ima ocenjivackih krugova (rings) i koje sudije ocenjuju, da li se izlozba odrzava u prisustvu veterinara ili ne (vetted or non vetted), u kojem hotelu se mozete smestiti sa mackom, cenu ucesca i nacin placanja, kome i do kada treba poslati prijavu, uslovi smestaja u izlozbene kaveze (penning options) i dr.

Prema TICA pravilima, suma uplacena za ucesce se ne vraca ukoliko odustanete od ucestvovanja na izlozbi. Neka drustva daju mogucnost prijavljivanja i placanja preko svoje internet stranice.

Obrazac za prijavu (bez obzira da li je elektronski ili na papiru) mora da sadrzi uobicajene podatke: ime macke, rasu, boju, broj rodovnika, datum rodjenja, pol macke i podatke o odgajivacu i vlasniku / izlagacu. Ako neko drugi izlaze vasu macku umesto vas, onda je on vas zastupnik (agent) te treba navesti i njegove podatke.

Treba paziti na redosled u pisanju datuma, jer neki obrasci koriste americki nacin: mesec, dan, godina (mm/dd/yyyy).

Svaka macka se ocenjuje u svim odgovarajucim krugovima, te razred nije potrebno posebno navoditi.

Svi koji su poslali ispravnu prijavu moraju dobiti potvrdu od sluzbenika izlozbe (entry clerk), kopiju podataka koji ce se pojaviti u katalogu izlozbe. Morate pazljivo proveriti podatke i prijaviti moguce greske sluzbeniku za upis u najkracem roku.

Sterilisane macke (Alters) se prijavljuju kao sterilisani muzjaci (neuter) i sterilisane zenke (spay), a nesterilisane macke kao muzjaci (male) i zenke (female). Proverite da li su uzrast, pol, rasa i boja prijavljeni ispravno, jer ti podaci uticu na sudijsko uverenje. Potvrde izlagacima se salju elektronskom (e-mail) ili obicnom postom u roku od 10 dana od prijema prijave.

Kavezi mogu biti pojedinacni, a mnoga drustva poseduju i dvostruke kaveze. Mere kaveza cete obicno naci u letku za izlozbu. Dva maceta istog vlasnika mogu biti smestena zajedno u jedan pojedinacni kavez, a dve ili tri odrasle macke istog vlasnika mogu biti smestene zajedno u dvostruki kavez. Neka drustva pruzaju mogucnost da doplatite za dvostruki kavez, ukoliko zelite da u njega smestite samo jednu macku. Takodje, ako imate sopstveni kavez, mozete ga doneti na izlozbu i svoje macke izlagati u njemu.

Izlagaci mogu traziti od sluzbenika izlozbe da ih smeste izlozbeni krug (bench) blizu prijatelja, sto nije uvek moguce, ali ce se uciniti sve sto je moguce da se izlagacima izadje u susret.

Svoje zelje vezane za smestaj u kaveze napisite prilikom prijavljivanja za izlozbu, ili upisite u obrazac za prijavljivanje.

Izvor: felissserbica.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja