Mlečna čokolada

Ako ste u detinjstvu na lukav način uspevali da izmamite još jedan red table čokolade time što ste govorili da je ona puna mleka i stoga - vrlo zdrava za decu, onda je na nas red da Vas upoznamo sa strukturom i prednostima mlečne čokolade kako biste nastavili da budete njen redovni konzument.Mlečna čokolada sadrži čokoladni sirup, kakao-buter, vanilu i lecitin. Ona mora sadržati najmanje 10 % čokoladnog sirupa, oko 4% mlečne masti i 12% mleka. Iz ovoga se vidi da je sastav mlečne daleko drugačiji od sastava crne čokolade budući da kakao nije u prvoj ni približno zastupljen kao u drugoj odakle i potiče njihova očigledna razlika u ukusu. Mlečna čokolada ima manje gorak, ali daleko više gladak, slatkast i baršunast ukus.

Prilikom kupovine čokolade treba voditi računa da ona sadrži što manje aditiva i masnoće, te da daje što prirodniji ukus. Evropske čokolade u tome prednjače i odnosu na ostale tako da nećete pogrešiti ako se odlučite za jedan od proverenih i svima nam znanih evropskih brendova. Danas se za njihovo spravljanje koristi kondenzovano mleko koje se vrlo lako sjedinjuje sa čokoladnom masom dajući onu finu, kompaktnu strukturu.

Iako mnogi upotrebljavaju mlečnu čokoladu za pripremu kolača i drugih poslastica govoreći da ne vole gorak ukus crne čokolade koja je inače predviđena za kuvanje, mi Vam skrećemo pažnju da to nije preporučljivo. Mlečna čokolada se lakše i brže topi od crne i, što je vrlo bitno, često značajno promeni ukus nakon termičke obrade. Preporučujemo da nastavite da je koristite u njenoj najčešćoj i idelanoj formi - u tabli ili čokoladici koja u sebi sjedinjuje osećaj sreće i savršenog ukusa!

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja