Najbolji viski na svetu

Ardbeg je Duplirao: Škotski Island Malt je proglašen Najboljim Svetskim Viskijem Godine...drugu godinu zaredom!

Ardbeg Uigeadail – single malt viski iz Ardbeg Destilerije sa udaljenog ostrava Islay, je proglašen za Najbolji Viski godine. Ovo je nastavak uspeha destilerije čiji je izraz Ardbeg Ten Years Old osvojio istu nagradu za 2008.

Ovo priznanje dolazi sa godišnjom publikacijom viski autoriteta, pisca Džima Mareja, „Viski Biblijom“. Omiljen kod viski obožavaoca, barmena i poznavaoca širom sveta, Džim Marej je degustirao i testirao preko 1500 viskija tokom prošle godine. Njegova „Viski Biblija 2009“ sadrži ukupno 3850 tejsting nota viskija.

Ardbeg Uigeadail je osvojio 97,5 poena od mogućih 100, što je najveća ocena koja je ikad dodeljena. Dram je opisan kao „vrtoglavo komleksan“, „prosto rečeno: savršen“ i od testiranja Uigeadaila: „jedan od najboljih momenata u mom viski životu....“.Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, Ardbeg je pretrpeo period nesigurne budućnosti sve do momenta kad ga je preuzela kompanija The Glenmorangie 1997. Od tog trenutka destilerija se uzdigla kao feniks da bi danas Ardbeg bio etabliran kao kultni malt u tržišnoj niši, sa pasioniranim sledbenicima.

Hamiš Tori (Hamish Torrie) Arbeg brand direktor, kaže: „Džimovo priznanje i prepoznavanje Uigedail-a kao najboljeg viskja na svetu nas je sve koje radimo u Ardbegu obradovalo. Za Ardbeg je ovo priznanje drugi put zaredom, nakon tako detaljnog pregleda svih novih viskija, ogroman podvig. To je počast istrajnosti, posvećenosti i čistom umeću tima koji radi u destileriji, kao i našem razvojnom timu koji predvodi Dr Bill Lumsden i Rejčel Beri (Rachel Barrie).“

Nastavlja:“Ono što nas najviše uveseljava oko ove „Duple krune“ jeste činjenica da oba viskija nisu retki i nedostupni koji koštaju stotine funti - Ardbeg Ten Years Old i Ardbeg Uigedail su core brendovi i široko rasprostranjeni.“

Ardbeg Uigedail, se flašira sa snagom od 54,2% Vol i nosi ime po brdskom jezeru koje snabdeva destileriju vodom bogatom tresetom, na Islay-u, a poznat je po svojoj dubokoj, dimljivoj složenosti. 

Prvi put predstavljen javnosti 2003, Uigedail (na Gaeliku: „tamno, misteriozno mesto“) je postao favorit kod obožavaoca Islay viskija. Tori dodaje:“ nadamo se da će ovo priznanje nastaviti da podiže svest o Ardbegu kao što će destilerija nastaviti da osvaja obožavaoce širom sveta svojim snažnim, tresetnim, dimljenim pak predivno balansiranim izrazima“

U svojoj „Viski Bibliji 2009“ Jim Murrey kaže o viskiju: „od izrazito svilenkaste blistavosti na početku, do višeslojne sredine koja prosto otiče složenošću, i to na nivou koji samo šačica destilerija u svetu može samo da sanja da dostigne“.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja