Najlepši gradovi Skandinavije

Nikada nije dovoljno rano za planiranje odmora.
Ako ste zasiceni ponudama standardnih destinacija za prolecne praznike i zanimaju vas neka nova zanimljiva mesta, procitajte naše kratke prikaze najlepših gradova u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.
Možda je Skandinavija idealno mesto za Vas.
Stokholm
Prestonica Švedske je i najnaseljeniji gradu u Skandinaviji. Lociran na jugoistoku zemlje na arhipelagu od cetrnaest malih ostrva, Stokholm pruža turistima veliki broj znamenitosti kao što su: Stari grad (Gamla Stan) pun zamkova i srednjevekovnih ulica, pregršt muzeja, prelepu arhitekturu i veliki izbor parkova.

KOPENHAGEN

Osim što je verovatno najlepši grad u Skandinaviji, Kopenhagen je i jedan od najekološkijih gradova sveta. Može se pohvaliti i najdužom ulicom za šoping u Evropi – The Strøget, kao i najlepšim zabavnim parkom – Tivoli.


BERGEN

Poznat kao jedan od najkišovitijih gradova sveta, Bergen je drugi najnaseljeniji grad u Norveškoj. Zaštitni znak grada su predivne stare drvene kuce koje se prostiru niz obalu, a ne treba propustiti put vozom do Osla s obzirom na prelepe krajolike koji se mogu videti tokom vožnje.

OSLO

Prestonica Norveške je i pored kosmopolitskog sjaja zadržala auru ribarskog gradica. Veliki soliteri se savršeno uklapaju u staru nemacku arhitekturu i duh razvoja još nije skroz prevladao nad prirodom. Oslo je poznat po aktivnostima na otvorenom kao što su klizanje, skijanje, vožnja kajakom, planinarenje, jedrenje…

AARHUS

Ovu veliku luku u Danskoj ne smete preskociti na vašem putu po Skandinaviji. Prepun gradevina iz prošlih vremena, Aarhus ima i iznenadujuce moderno dizajnirane zgrade. Za ljubitelje prirode tu su šume, jezera i plaže.

GETEBORG

Geteborg je grad pun istorije, inspirativne arhitekture, kulture, parkova, botanickih bašti i prirodnih lepota. Nalazi se na jugozapadu Švedske i najveca je luka u Skandinaviji. Tokom posete ovog grada ne treba propustiti brodske ture oko lokalnih ostrva.

MALME

Malme je grad pogodan za pešake, i na njegovim ulicama cete se susresti sa prelepim starim kucama, šarenim zgradama, vrtovima i šarmantnim trgovima prepunih kafica. Bilo da vas zanima kultura, šoping ili priroda, u ovom gradu cete uživati.

Izvor: www.citymagazine.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja