Najskuplja hrana na svetu

 Najskuplju pizzu na svetu pod nazivom “Louis XIII” nudi mladi italijanski kuvar Renato Viola. Košta samo 8300 evra! Sastojci su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastog. Smatra se da je krompir sorte “La Bonnotte” stvorio lično vrhovni bog Inka! Toliko je nežan po svojoj strukturi, da se mora prikupljati samo ručno. Kilogram ovog krompira košta oko 500 evra. Najskuplji omlet na svetu možete pojesti u restoranu njujorškog hotela “Le Parker Meridien”. Košta “samo” 1000 dolara. Osim, naravno, jaja, tu je usitnjeni celi jastog i kavijar od pastruge.

  
   Najskuplja gljiva na svetu je – beli tartuf. Ovaj specijalitet, u stvari, nema utvrđenu cenu jer se svaki veći komad prodaje na aukciji. 2007. godine trojica hongkongških magnata zajedno su platili gljivu od 750 grama – 209.000 dolara! Najskuplji začin na svetu je – šafran. Pravi šafran je, ustvari, tučak biljaka iz porodice Crocus sativus, a za dobijanje pola kilograma začina neophodno je 225.000 tučaka. Jedan kilogram pravog šafrana košta oko 6 hiljada dolara. 
      
   Najskuplji desert na svetu služi se u njujorškom restoranu “Serendipity 3″. Ukrašen je jestivim zlatnim ljuspicama i poslužuju ga u čaši ukrašenoj zlatnim obodom i dijamantima, sa zlatnom kašičicom optočenom takođe, dijamantima. Ova divota košta 25 hiljada dolara, a praznu čašu gost može poneti sa sobom. Najskuplja čokolada na svetu se zove “Chocopologie by Knipschildt” i proizvodi se u SAD. Za komad od 453 grama mora se platiti 2600 dolara. Najskuplji kavijar na svetu nije crni. Zove se “Almas”,  iz Irana je i predstavlja ikru albino-beluge. 100 gr. ikre je spakovano u teglicu od čistog zlata i košta oko 2 hiljade dolara.


  
   Najskuplje meso na svetu predstavlja čuvena japanska “mramorna” govedina. File od 200 grama košta u Evropi više od 100 dolara. Neki komadi, posebno mekani, prodaju se i za hiljadu dolara! Najskuplji orah na svetu je – makadamija. Nekada je bio deo osnovne ishrane australijskih aboridžina, ali zbog komplikovanog načina rasađivanja i gajenja, godišnje se ovog delikatesnog oraha proizvede samo oko 40 tona. Kilogram makadamije u zemlji porekla košta više od 30 dolara.

Preuzeto sa sajta www.highlife.rs

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja