Najskuplji sir na svetu pravi se od magarećeg mleka u Zasavici, kilogram košta 1.000 EUR

 Specijalni rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice promovisao je posebnu vrstu sira, Magareći sir, za čiji kilogram treba izdvojiti 1.000 EUR.

Upravnik rezervata Slobodan Simić rekao je novinarima da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, pa je i cena visoka.

Za pakovanje od 50 grama treba izdvojiti 65 evra, a Simić je objasnio da je taj sir najskuplji na svetu, jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u Zasavici, ali se oni ne bave proizvodnjom sira.

                                    

Prema njegovim rečima, magareće mleko je veoma slično ljudskom, jer u sebi ima jedan odsto masti, tako da ga mogu piti i mala deca.

Ta vrsta mleka ima i veliki procenat vitamina C, kao i drugih lekovitih svojstava, pa je dokazano da pomaže kod bronhitisa i astme, i kod dece i kod starijih, kazao je Simić.

- Ovo je autentični srpski i vojvođanski brend. Zato mislimo da bi i naši državnici mogli da se uključe u njegovu promociju, jer bi naš sir bio odličan poklon stranim zvaničnicima - rekao je Simić. 

Izvor:www.ekapija.com

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja