Najviši restoran na svetu otvoren u Dubaiju

Prošle godine u Dubaiju je otvorena kapija najvišeg tornja na svetu Burdž Halifa. Najviša kula na svetu, gigant od čelika i stakla, visoka je više od 800 metara, ima 200 spratova, od kojih je 160 namenjeno stanovanju i poslovnom prostoru. U njenom sklopu nalazi se više od 1.000 stanova,  kao i luksuzni hotel Armani sa spa centrom.

Ovo arhitektonsko čudo ima i četiri bazena, kao i najviši restoran na svijetu, smešten na 122. spratu i parking sa više od 3.000 mesta. Kula, za čiju je izgradnju utrošeno 330.000 kubnih metara betona i 31.400 tona gvozdenih šipki, vidi se na udaljenosti od čak 95 kilometara. 
Burdž Dubai je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u centru grada Dubaija. Idejni tvorac ovog projekta je američki arhitekta Adrian Smith, dok su projektantske kompanije Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga.U istoj zgradi se sada otvara i najviši restoran na svetu. Na visini od 422 metara gosti mogu da uživaju u najfinijim specijalitetima. Za to će, verovatno, morati dobro i da plate, budući da vlasnici At.mosfira kažu da je reč o jednom od najluksuznijih restorana na svetu. Može da primi 210 ljudi, a na meniju će se, između ostalog, naći ekološki zdrava hrana.  Posetioci će liftom stizati do 122. sprata da bi uživali u ukusnoj hrani i veličanstvenom pogledu. Ko poželi da se popne pešice, biće mu potrebno nekoliko sati, ali nema sumnje da će dobro ogladneti.

Tekst preuzet sa www.blic.rs 

 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja