Nemačke kobasice

Nemačka je zemlja prepuna kulinarskih zadovoljstava – ipak kobasica je prvo što nam pada na pamet. Kobasica je hrana koja predstavlja nemačku gastronomsku kulturu i raznolika je kao i istorija zemlje i naroda. Jedan od velikih glavnih sastojaka nemačke kuhinje je kobasica, različitih vrsta. Recept za kobasice se razlikuje od severa do juga, a svaki region smatra svoju recepturu najboljom.

Nürnberger Bratwurst dolazi iz istoimenog grada u severnoj Bavarskoj, a recept je poznat oko 700 godina – uglavnom se pravi od svinjskog mesa sa dodatkom začina: majoran, so, biber, đumbir, kardamon i prah limuna. Najbolji ukus se dobija kada se peče na roštilju, a servisa se sa kiselim kupusom, krompir salatom i hlebom. Tradicionalno se serviraju u setovima od 6 ili 12 komada.

Jedan od većih istorijskih gradova, Minhen, je poznat po svojoj Muenchner Weißwurst. Kobasica koja je skoro bele boje, pravi se od teletine i svinjetine i začinjava se slaninom, lukom, peršunom, solju, biberom i limonom u prahu. Weisswurst je deo tradicije u Minhenu, a posebno je popularna tokom lokalnog festivala Oktoberfesta. Omiljena je kod dece zbog svog blagog ukusa. Tradicionalno se jede topla sa slatkim senfom i bavarskom perecom.

Berlin i Hamburg su poznati po Currywurst. Currywurst je omiljena brza hrana u Nemačkoj. Kuvana pa pečena kobasica se secka na komadiće, preliva sosom napravljenim od kečapa, karija i paprike. Uobičajeno se služi sa zemičkom i pomfritom. Više od 800 miliona Currywursta se prodaju u Nemačkoj svake godine u malim radnjama koje se zovu Imbiss.

Frankfurter je dugačka, tanka kobasica koja je blago dimljena i napravljena od svinjetine.  U Nemačkoj je 1860. godine izglasan zakon kojim se štiti “Frankfurter”. Prema ovom zakonu, samo kobasice koje su napravljene u Frankfurtu i njegovoj okolini mogu da nose ime “Frankfurter”. Mesari izvan ovog regiona kobasice moraju da zovu “Nach Frankfurter Art” (što znači da su napravljene kao Frankfurter, ali nisu iz Frankfurta). Ove kobasice se kuvaju, ali nikada do ključanja! Tradicionalno se serviraju sa hlebom, senfom ili renom, i uz čašu vina od jabuke (Apfelwein).

Thüringer Rostbratwurst je kobasica iz regiona Thüring i recept za nju je star preko 600 godina. Pravi se od mlevene svinjetine i junetine ili teletine i začinjava se sa solju, biberom, majoranom, belim lukom i kimom. Neki mesari dodaju i morski oraščić, korijander i koru limuna za dodatni ukus. U pitanju je začinjena, veoma duga i tanka kobasica. Tradicionalno se griluje na roštilju i premazuje pivom za intenzivniji ukus. Servira se u zemički sa senfom.

Coburger Bratwurst je bavarska kobasica od oko 25cm, pravi se od svinjskog mesa i od minimum 15% mesa govedine. Tradicionalno se začinjava samo sa solju, biberom, muškatnim oraščićem i limunovim prahom. Ona je jedina kobasica u Nemačkoj napravljena sa sirovim jajima, koja služe kao vezivno tkivo. Uglavnom se peče na žaru preko borove vatre. Služi se sa hlebom, senfom i krompir salatom.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja