Neobični ukusi čokolade

Mada stručnjaci koji su rođeni tokom proteklog veka, a koji posluju u ovom, smatraju da su zapravo oni izmislili sve one neobične ukuse čokolade koje možemo da konzumiramo, istorijske činjenice ipak govore drugačije. Reč je o tome da je utvrđeno sa prilično velikim procentom sigurnosti da su drevni narodi, a posebno narodi Maja i Asteka spravljali nešto što bismo mogli nazvati pretečom čokolada sa različitim ukusima. Zapravo, oni su prpremali piće od kakaa, a u njega zatim dodavali ne samo vanilu, već i ljute papričice. Da budemo precizniji, dodavali su čili papričice.

Takođe, dobro je poznat podatak da je u drugoj polovini 17. veka u prestonici Velike Britanije otvorena i zvanično prva takve vrste u čitavom svetu, radnja koja je bila namenjena isključivo prodaji čokolade i proizvoda od nje. A 30 - ih godina 19. veka je zvanično i prvi put počela proizvodnja mešavine čokolade i lešnika, što naravno uopšte ne znači da proizvođači ovog nekada izuzetno skupog proizvoda i pre toga nisu pokušavali da osmisle neki neobičan ukus, ali u to doba nije postojala masovna proizvodnja, pa nisu sačuvani materijalni tragovi koji bi posvedočili o tome.

Posebno je zanimljivo da je sačuvana jedna legenda koju su prenosili narodi Meksika sa kolena na koleno, a prema kojoj je čokolada izjednačavana sa nektarom u grčkoj mitologiji, te se verovalo da napitak spravljen od čokolade, odnosno kakaa piju samo bogovi.

Legenda ili ne, činjenica je da je čokolada izuzetno lekovita, o čemu svedoči najpre nutritivna vrednost crne čokolade, koja i sadrži najmanje 50% kakaa, a vrlo često i više.

Ali, da ljudski um ne miruje dokaz su i mnogi neobični ukusi čokolade koji joše uvek, srećom po nas nisu stigli do naše zemlje u tolikoj meri. Kod nas je najenobičniji ukus koji čokolada ima mahom onaj koji kombinuje različite vrste keksa sa čokoladom ili čokoladnih bombonica koje su sa njom pomešane, tako da može da se okusi pravi ukus čoklade.

Međutim u svetu je to ipak drugačije, pa proizvođači idu dotle da su ukombinovali čokoladu sa mravima koji su gajeni na farmi. Mada, još uvek nije utvrđeno da li je to marketinški trik ili ne, tek fotografija ovakve čokolade se svojevremeno pojavila na društvenim mrežama.

Ono što nama i našem ukusu izgleda možda neobično, mnogim drugim narodima nije, pa tako u svetu možete konzumirati čokolade sa ukusom i dodacima bundeve, ali i slanine, pa čak i sa ukusom pečenog krompira. Posebno je zanimljiva čokolada sa ukusom prženice, mada nije baš precizno utvrđeno zbog čega se poistovećuje sa ukusom ovog jela, kada je u pitanju čokolada i to mlečna, a u njoj se uz komadiće french toast - a odnosno onoga što mi zovemo prepečen hleb, nalazi još i cimet, ali i mala količina morskog oraščića. Kakav je to ukus, bolje da ne komentarišemo, tek proizvođač je na pakovanju jasno naveo da je u pitanju proizvod koji je sačinjen isključivo od prirodnih sastojaka.

Svakako, među neobične ukuse čokolade spadaju i one koje se pripremaju od kamiljeg mleka, ali i čuvenog čipsa koji ima ukus tortilja.

Kada su u pitanju čokolade koje možete kupiti u našoj zemlji, onda bi u neobične ukuse mogle da budu svrstane one koje sadrže biber, ljutu papričicu i mentu. Svakako ne treba zaboraviti ni čokoladu u koju je dodat đumbir, koji je sam po sebi ljutkast, dok pojedine čokolaterije koje su okrenute ručnoj proizvodnji najfinijih čokolada i drugih proizvoda od čokolade, neprekidno iznenađuju svoje kupce, pa kod njih možete pronaći najneobičnije kombinacije čokolada i biljaka, poput recimo limunove trave ili bosiljka, pa čak postoji i kombinacija čokolade i ruzmarina. Sve to je donekle u redu, ali dotle dok se i kod nas ne pojavi čuvena čokolada sa komadićima dimljene slanine i soli, koja polako ali sigurno osvaja tržište Evrope.

Bilo kako bilo, činjenica je da je čokolada, čak i ako ima neobičan ukus dobra za konzumiranje. Naravno, ukoliko je ne unosite svaki dan i ne preterujete u količini, te pažljivo birate koju ćete čokoladu konzumirati.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja