Neodoljive čari penušavog napitka

Da li Vam je poznato da su o njemu čuvene citate rekli Frenk Zapa, Bendžamin Frenklin, Džek Nikolson, Stiven King, Bukovski, Čarls Miler, kao i da se usavršavanje parne mašine povoljno odrazilo na razvoj proizvodnje ovog napitka? Koje je jedino piće za koje važi pravilo da treba da se natoči tako da na vrhu čaše ima tri prsta pene?

Njega konzumira cela planeta. U milionima hektolitara se proizvodi godišnje. Osvežava, opušta i predstavlja neizostavan sastojak dobre zabave kako muškaraca, tako i žena, ali i starosedelaca planete Zemlje nekoliko hiljada godina p.n.e. Njegovo veličanstvo - PIVO. 


Prvi pisani tragovi o spravljanju piva sačuvani su na glinenim tablicama i datiraju još od 6.000 godina p.n.e. i potiču od Sumera, uglednih stanovnika dvora. U 7.000 godini p.n.e Vavilonci su već proizvodili ovaj napitak u svojim domaćinstvima. Grčka, Persija, Egipat i mnoge druge zemlje takođe nisu odolele ovoj penušavoj recepturi, čiji je tadašnji glavni sastojak bio pelin ili šafran. Važno otkriće hmelja kao glavnog sastojka dalo je pivu današnji prepoznatljiv ukus.

Pivo se čak u jednom trenutku našlo i u zakoniku, i to Hamurabijevom. Ovaj vavilonski kralj, klinastim pismom uklesao je kako pivo „ne sme sadržati previše vode i ne sme se prodavati po previsokoj ceni“.

Istorijski podaci sa različitih meridijana govore u prilog pivu i njegovom uticaju na zdravlje. Pivo je višestruko korisno, gasi žeđ, osvežava i relaksira. Obično se konzumiranje piva vezuje za unošenje vitamina B koji utiče na kvalitet kože. Ono pozitivno deluje na psihu jer podstiče dobro raspoloženje, smanjuje napetost, nervozu i stres. Utvrđeno je da pozitivno utiče na krvni pritisak, cirkulaciju krvi uopšte i količinu šećera i masnoće u krvi. Pivo je omiljeno piće svih društvenih slojeva. Danas u njegovom ukusu uživaju osim stanovnika sa najrazličitijih tačaka planete i mnoge poznate ličnosti.
Ukoliko istinski uživate u ispijanju ovog relaksirajućeg napitka, nekoliko saveta za savršeni doživljaj nije na odmet. Uvek obratite pažnju na bistrinu i boju piva. Zatim je najbitnije izabrati odgovarajuću čašu koja će sačuvati punoću ukusa. Najpogodnije su čaše koje imaju debelo staklo. Takva čaša služi kao izolator od spoljašnje temperature. Zbog toga su krigle vrlo popularne jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu održati optimalnu temperaturu. Potom sledi proces degustacije, za koji je bitno da ispijate gutljaj po gutljaj, bez mućkanja u ustima. Kako biste dodatno angažovali svoja čula, pivo poslužite sa krekerima, pistaćima ili nekim slanim poslasticama sa Istoka.


 
Ekhartova metoda 

Ukoliko Vam ikada dođe da ocenite kvalitet piva koje pijete, iskoristite metodu po Fredu Ekhartu koji se tretira kao jedan od najvećih poznavalaca piva. Napravio je nekoliko kategorija koje su bitne u analizi i koje pojedinačno ocenjuje. Zbir tih ocena daje broj koji označava kvalitet određenog piva. Maksimalan broj bodova po ovoj metodi je 20. Izgled nosi maksimum 3 boda, a ocenjuje se izgled i stabilnost pene, proverava sediment na dnu boce i ocenjuje izgled piva u čaši. Miris ima maksimum 4 boda, ocenjuju se opšti miris i prisustvo mirisa hmelja. Za najstrastvenije ljubitelje dobrog piva

Ono što sanja svaki pasionirani ljubitelj piva jeste da se nađe na mestu gde bi mogao degustirati najkvalitetnije svetske pivske brandove. Poznato je da se odlazak na čuveni Oktobarski festival piva u Nemačkoj, među ljubiteljima piva, planira i po godinu dana unapred. Tu u Minhenu, uvek na istom mestu, okupe se pivopije iz celog sveta, te se ovaj događaj sa punim pravom može nazvati najvećim svetskim sajmom piva, koji svake godine poseti više od šest miliona ljudi. Ovo je idelna prilika za susret i druženje onih koji vole da uživaju u velikim količinama pića od ječma, posetioca sa skoro svih svetskih kontinenata. Međutim, ovo je samo jedno od mnogih iskustava koje se priređuje ljubiteljima piva u današnje vreme. Tako je nedavno, za one koji iznad svega cene kvalitet, svetski pivarski gigant iz Danske koji je poznat kao veliki prijatelj fudbala na globalnom nivou, u Kopenhagenu lansirao drugo pivo iz svoje, već poznate, Vintidž trilogije pod nazivom Vintidž no. 2. Verovali ili ne, ovo novo pivo prodaje se po ceni od preko 2000 danskih kruna što iznosi više od 250 evra. Posebno je zanimljiva činjenica da se na tržištu može naći samo 600 flaša ovog ekskluzivnog piva.
 

Na kraju moramo napomenuti još jedan pažnje vredan podatak. Poslednjih decenija, pivo je dobilo veliki broj obožavatelja i među pripadnicama nežnijeg pola... Zašto za nas, koji često ili bar ponekada uživamo u gutljajima hladnog ječmenog pića to uopšte nije čudno? Pivo... to piće zlataste boje, blage gorčine, ukusa koji razgaljuje i osvežava mnoga pokolenja tokom proteklih milenijuma... Zaista ko bi mu odoleo... Živeli!

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja