Nikad nije kasno za Kipar

Iako je uveliko počeo oktobar, u ovoj ostrvskoj državi nikada nije kasno za odmor.


Za sve one koji žele svoj odmor da provedu uživajući u prelepim plažama, hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, mnogim istorijskim lokalitetima i jedinstvenim prirodnim lepotama, Kipar predstavlja pravi izbor. Ova ostrvska država ima veoma povoljan geografski položaj, u istočnom Mediteranu, na raskrsnici tri kontinenata, Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Aziji, a kulturno-politički Evropi, čiji se uticaj oseća na celom ostrvu. 

Najinteresantniji turistički centri ostrva su Kirenija, Famagusta, Aja Napa, Larnaka, Limasol, Pafos i Protaras. 

Kirenija i Famagusta su biseri Severnog Kipra, možda još nedovoljno poznati široj javnosti, ali su svakako mesta dobro poznata istinskim ljubiteljima turizma. Kirenija je lučki grad, prepun kako taverni, restorana i mnogobrojnih radnji, tako i istorijskih spomenika, među kojima se svakako ističe antička tvrđava sa muzejom, a na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova. 

Famagusta je regija s verovatno najlepšim plažama na celom Kipru, a sam grad predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim gradom duhova, Otelovim tornjem i gotskom katedralom iz 13. veka. Zbog svega navedenog, Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda.


Za ljubitelje igara na sreću, na ovom delu ostrva nalaze se mnogobrojni hoteli s kazinima, koji su pravi izbor za one koji žele da okušaju sreću u nekoj od igara i možda se sa odmora vrate s više novca nego kada su krenuli. 

Najpoznatija letovališta južnog dela Kipra su Larnaka, jedan od najstarijih gradova na ostrvu, i Limasol, drugi po veličini grad. Još jedan biser među gradovima predstavlja Aja Napa. Čuvena je po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, pa predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Za one koji vole noćni život, tu je popularni trg Skver, prepun restorana, kafića i noćnih klubova koji goste drže budnim i u veselom raspoloženju do duboko u noć. Od gradova ovog dela ostrva, svakako treba pomenuti Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a ne treba zaboraviti ni njegovih 27 prelepih plaža. 

Protaras na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukola, danas je moderna turistička destinacija s mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodičan odmor. 

Izvor: B92

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja