Orahovača i njene prednosti za zdravlje

U kućama napih predaka uz domaću rakiju i vrlo često, domaće vino, uvek se mogla naći i domaća orahovača, koju su domaćice rado spremale kako bi što lepše poslužile svoje goste. Međutim, vremenom je otkriveno da ovo slatkasto, ukusno piće koje se priprema od plodova mladih oraha zapravo ima mnogo prednosti, te da poboljšava zdravstveno stanje ukoliko se konzumira umereno.

 Šta je orahovača?

 Ako ste ikada imali prilike da je probate, onda nema potrebe da objašnjavamo šta je orahovača. Međutim, za one koji nisu bili te sreće da probaju pravu, domaću orahovaču reći ćemo jednostavno da je to slatkasti napitak koji se priprema od zelenih oraha, šećera i domaće rakije. Inače, orahovača se smatra odličnim aperitivom, jer postoje indicije da utiče i na poboljšanje apetita.

 Kako se priprema orahovača?

 Brojni su recepti za pripremu ovog domaćeg likera, a mi smo se odlučili za jedan od njih. Takođe, imajte na umu da pojedini ljudi pripremaju ovaj napitak sa žutim šećerom ili medom, te da izuzetno vode računa o jačini rakije, za koju se preporučuje da svakako bude jača od 20 gradi, dok je u našem receptu navedeno da je to sasvim dovoljna količina. No, za bilo koji od recepata da se odlučite, princip pripreme je vrlo sličan.

Osnovna mera za pripremu orahovače podrazumeva 1- 2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20 gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 - ak oraha. Da biste pripremili ovaj ukusan, a izuzetno lekovit slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to, ako je moguće da budu manji. Naravno, ukoliko želite možete dodati i određene začine, kao što su recimo cimet, vanila ili  karanfilić, ali i jedan svež organski gajen limun, koga jednostavno operete i sa sve korom dodate u liker.

Način pripreme je vrlo jednostavan, a pored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokim grlom. Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte (viljuškom ili čačkalicom), a možete ih iseći i na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njih pospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom, a nikako ne zatvarajte teglu hermetički i ostavite je  na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme.

Kada istekne ovaj vremenski rok, dodajte domaću rakiju, pa sada hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji, takođe na suncu. Optimaplno vreme je oko 40 dana. U ovom trenutku možete dodati odabrane začine, dok ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego što istekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača još odstoji. U principu je najbolje da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Po isteku navedenog vremenskog perioda možete da procedite napitak ili da, jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovom da ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali, pa da razlijete u staklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto do konzumiranja.

Imajte na umu da je orahovača izuzetno jako alkoholno piće, te da je ovo samo osnovna mera. Postoje i brojni recepti u kojima se preporučuje neposredno pre prelivanja u staklene flaše da se doda još rakije, po ukusu. Ovde je vrlo važno voditi računa da rakija koja se dodaje mora biti ista kao i ona koju ste stavili nakon isteka od 4 nedelje.

Trebalo bi još da znate i da je orahovaču najbolje pripremati krajem maja i početkom juna kada je moguće naći najlepše plodove mladih oraha, kao i da njihova zelena kora zna da ostavi vrlo neprijatan trag na rukama, pa je poželjno da ih zaštitite rukavicama tokom seckanja ili bockanja mladih oraha.

 Orahovača i njene prednosti za zdravlje

 Prednosti korišćenja orahovače za zdravlje su nemerljive, a zahvaljujući izuzetno visokom nivou joda ona se preporučuje za korišćenje kod obolelih od takozvane hipotireoze, to jest oboljenja štitne žlezde koje nastaje usled manjka joda u organizmu. Međutim, svako ko je oboleo od hipertireoze, koju karakteriše povećan nivo joda ni u kom slučaju ne bi smeo da je konzumira, osim ukoliko mu štitna žlezda nije uklonjena hirurškim putem, ali i tada sa posebnom pažnjom.

Čuvena orahovača se preporučuje i za jačanje odbrambenih snaga organizma, a posebno je delotvorna kod čišćenja organizma od parazita, stim što je i recept za nju u tom slučaju drugačiji.

Pored svega navedenog, smatra se i da orahovača ima izuzetno pozitivan efekat na lećenje različitih želudačnih oboljenja, te da pomaže obnavljaju sluzokože usta i grla.

Naučna istraživanja imaju jednostavno objašnjenje za lekovitost ovog napitka i to polazeći od bogatsva vitamina i minerala koji se nalaze u zelenim orasima, koji su ujedno i najvažniji sastojak ovog domaćeg likera. A u njima, između ostalog ima vitamina B 1, B 6, B 9, C i E, ali i : gvožđa, joda, kalijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, cinka, mangana i mnogih drugih vitamina i minerala, ali i omega - 3 masnih kiselina.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja