Ostrvo Skijatos

Kao što znate, Đole je naša Hedonistička maskota. Njegov rođak iz Grčke nam je poslao kratak izveštaj o Skijatosu. :)Možda zvuči čudno da grčko ostrvo čija površina je tek oko 50 kvadratnih kilometara može da bude smatrano, gotovo idealnom turističkom destinacijom za turiste bilo koje životne dobi. Stvar je, zapravo u tome da ostrvo Skijatos može da ponudi idealan odmor i porodicama sa decom, kao i turistima srednje i starije životne dobi, koji su zainteresovani za klasičanu vrstu odmora, ali će na njemu naći mnogo zanimljivosti i svi oni mladi, odnosno oni koji se tako osećaju, uzevši u obzir da je ovo ostrvo poznato i po izuzetno bogatom noćnom životu.

 

Osnovne informacije o ostrvu Skijatos

 

Teritorijalno, ostrvo Skijatos pripada okrugu koji je nazvan Sporadi, po istoimenoj grupi ostrva u Egejskom moru kome i pripada. Samo ostrvo se tretira kao jedna od opštinskih jedinica, a glavni grad, koji je ujedno i najveći na celom ostrvu je Skijatos.

 


Osim što je poznat kao izuzetno zanimljiv za turističke posete, gradić Skijatos je poznat i po odličnim lokalima koji imaju bogatu ponudu, a posebno kada je u pitanju noćni život.

U neposrednoj blizini ovog ostrva se nalazi i mistični Skopelos, koji je udaljen tek nešto više od 5 kilometara, a kada se od ostrvo Skijatos krene prema jugu, već posle 10 - ak kilometara ćete naići na ostrvo Eubeja.

Na ovom ostrvu Sporada živi samo nešto više od 6 hiljada stanovnika, a posebno je zanimljiv podatak da čak oko 5 hiljada, uglavnom Grka živi u samom gradu Skijatos.

Pored toga što se ostrvljani bave poljoprivredom, najrazvijenija delatnost je sasvim sigurno turizam. Upravo zahvaljujući toj činjenici treba naglasiti i podatak da, iako uopšte nije površinski veliko, ostrvo Skijatos ima i sopstveni aerodrom, koji primarno ima lokalni karakter.

Kao i mnoga druga, veća i manja grčka ostrva, tako je i Skijatos dobro poznat po cenama, koje nisu naročito pristupačne, tako da se svrstava u red skupljih letovališta.


Plaže na SkijatosuIako se ne može osporiti činjenica da je ostrvo Skijatos omanje, budući da je široko tek oko 5, a dugačko nešto više od 10 kilometara, isto tako se ni u kom slučaju ne može osporiti ni da su plaže jedno od obeležja ovog ostrva.

Podatak da postoji evidencija od čak 66 plaža na ovom ostrvu je dovoljan da se shvati da se one nalaze, praktično  na celom ostrvu. A budući da su u pitanju manje i veće, divlje i lepo uređene, sasvim smo sigurni da svako ko letuje ili posećuje ostrvo Skijatos može da pronađe za sebe i parče „Egejskog raja“, kako često nazivaju ovo ostrvo.

Kako je, praktično nemoguće nabrojati ih sve na jednom mestu, valjalo bi pomenuti one koje su najpoznatije. Sasvim sigurno, plaža koja se nalazi u blizini jezera Strofilijas, je jedna od najpoznatijih na ovom ostrvu. Ne samo zato što je početkom ovog veka bila proglašena najlepšom na celom Mediteranu, već i zato što se plaža Kukunarija nedavno našla čak i na listi 10 plaža koje se smatraju najlepšim na celom svetu. Duga je oko dve hiljade metara, a od pomenutog jezera, koje je proglašeno prirodnim rezervatom i nalazi se pod zaštitom države, je razdvaja pojas četinarske šume. Dovoljno je prostrana da će svako ko želi da pronađe mesto na njoj čak i u jeku sezone, a na njoj se nalaze i ugostiteljski objekti, tako da svi posetioci mogu da iznajme ležaljke i suncobrane.U neposrednoj blizini plaže Kukunarija, se nalaze i plaže Agistri, Mandraki, Elias i Kserkses. Glavna gradska plaža, odnosno ona koja se nastavlja na glavnu, nosi naziv Megali Amos i odličan je izbor ukoliko letujete upravo u gradu Skijatos, jer možete do nje vrlo lako da stignete i peške. Lepo je uređena, a na njoj postoji nekoliko kafića.

Još jedna u nizu divnih plaža po kojima je poznato ostrvo Skijatos je i Lalarija. Ako ste imali prilike da vidite bilo koju razglednicu sa ovog ostrva, možete biti gotovo sigurni da se na njoj nalazila i ova plaža. Poznata je po stenama kojima je oivičena, a koje su nalik Trijumfalnoj kapiji. Do ove plaže nećete moći da dođete sopstvenim autom, ali postoji veliki broj lokalnih turističkih agencija koje organizuju izlete do nje, budući da je jedino moguć prilaz na taj način. 

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja