Pariz

Nova Godina u gradu ljubavi.

Za Parižane Nova godina predstavlja jedan od najvećih praznika u toku godine. La San Silvestre se svetkuje 31. decembra, najčešće u porodičnoj atmosferi uz posebna jela poput plodova mora, kao što su ostrige i nezaobilazan šampanjac. Ovaj predivan grad, možda čak i najlepši u vreme novogodišnjih praznika, može da vam ponudi nezaboravan provod. Grad je ukrašen hiljadama lampiona, jelki i raznobojnih ukrasa, tako da boravak u njemu predstavlja pravu privilegiju.

Pariz, grad svetlosti i grad ljubavi, tokom novogodišnje noći nudi razne vrste provoda, a najpoznatiji je doček Nove godine kod Ajfelove kule. Francuska je poznata po najboljem vinu na svetu, tako da bi bila prava šteta posetiti Pariz, a ne uživati u nekom od penušavih vina. Kada ponoć otkuca, a kazaljke se spoje, Francuzi se tradicionalno ljube i nazdravljaju sa punim čašama šampanjca. Ako vam je hladno, odlična zamena za šampanjac može da bude i kuvano vino koje će vas ugrejati u hladnoj zimskoj noći.

Interesantna je i poslastica koju Parižani praktikuju tokom novogodišnje noći, “Papillottes”, to su čokoladice i bombone koje kada se izvade iz omota puckaju poput petardi. Ove neobične poslastice možete da kupite u svakom marketu, kao i raznorazna pirotehnička sredstva, poput vatrometa i petardi. S obzirom na ovu činjenicu, pripremite se na ludu noćnu žurku sa puno pucnjave, pa ako ste osetljivi na ovakve zvuke, predlažemo vam da obavezno ponesete zaštitu za uši.

Dakle, ako je vaš izbor Nova godina u Parizu nadomak Ajfelovog tornja, ne brinite na “dress code”, obucite šta god poželite i u čemu se osećate prijatno i toplo. A ukoliko odlučite da posetite neki od primamljivih lokala, restorana i obližnjih klubova, predlažemo vam da obučete nešto svečano, kako biste bili deo novogodišnjeg pariskog šarma.

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja