Pet stvari koje morate znati da biste zaista uživali u vinu

Svi smo već videli ili znamo za neke poteze poput mešanja vina, mirisanja koja možda i deluju malo „pozerski ali osim što su deo bontona, imaju i svoju svrhu kako bi vino zadržalo sva svoja svojstva i pružilo vam pravi užitak. Pročitajte pet stvari koje bi trebalo znati i koje bi bilo poželjno da primenjujete ako zaista želite da uživate u vinu svim čulima.

Blago mešanje vina pre gutljaja - Ovo nije samo poza, već je neophodan potez jer se tokom mešanja oslobađaju molekuli pa vi imate priliku da odmah osetite miris i aromu vina. Miris pre gutljaja je veoma važan korak u potunom užitku ovog pića.

Staklo ili kristal - Najveći greh prema vinu je poslužiti ga u čaši za jednokratnu upotrebu. Osim što je estetski bolje rešenje staklo ima svoju funkciju u očuvanju vina. Izbegavaju se obojena stakla jer čovek treba da vidi i uživa u boji vina i zato se ono uglavnom služi u neobojneom ili providonom staklu. Deblja stakla idu za crna vina, dok se tanja koriste za bela vina.

Čaša se drži za postolje - Ni ovo nije samo stvar poze i bontona. Čaša se drži za postolje kako temperatura naše ruke ili dlana ne bi uticala na temperaturu vina i samim tim izmenila njegova svojstva. Poznato je svima da se crno vino služi čašama sa „trbuhom dok se bela i penušava vina služe u duguljastim čašama. Ovo je posebno bitno za penušava vina kako bi se mehurići u dugoj i užoj čaši rasprotirali i oslobađali aromu penušavaca.

Čaša se puni do pola - Još jedna poznata praksa a evo i zašto. Čaša se puni do pola kako bi molekuli vina imali prostora da se oslobode, a samim tim da se oseti aroma vina. Čin ispijanja vina je poseban ritual a to je zato da bi se u njemu uživalo svim čulima, miris, boja i naravno ukus neophodni za zaokruženi užitak u vinima.

Pijuckajte vino - Vino se nikad ne guta brzo. Kada omirišete vino i uzmete gutljaj, zadržite ga u ustima i pokušajte da osetite njegovu teksturu i punu aromu. Tada bi bilo dobro da na osnovu potpunog čulnog doživljaja vina i njegove arome vežete za njega i neku emociju. Ukoliko za određeno vino vežete i određenu emociju smatrajte da ste ga zapravo i u potpunosti degustirali.

To je bilo pet stvari koje bi trebalo znati da bi uživali u vinu a šestu vam dajemo gratis!!!

Ukoliko volite da mešate vina ili da isprobavate razna, redosled je belo, roze pa crno. Naravno važno je odabrati i kvalitetnije vino (koje ne mora nužno biti i skupo) i uskladiti ga uz namirnice ukoliko se degustira sa hranom.

Živeli!!!

Izvor: gost.rs

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja