Pitali smo Bajagu, Đusa i druge muzičare...

Pitali smo Bajagu, Đusa i druge muzičare šta bi voleli da slušaju na novoj fontani na Slaviji

U maju 2017. godine će na Slaviji biti gotova velelepna muzička fontana prečnika 32 metara, vodoskocima od 16 metara i senzorima za vetar. Bukvalno najbolje moguće utrošenih skoro 2 miliona evra ikada. Sa druge strane, mi koji sada kudimo možda za par godina progutamo svoje reči kada grad postane velelepan kao, recimo, Skoplje. Hm. Šta je to što čujem? Tup..tup...tup. Kao da dolazi iz pravca Novog groblja. Ma to je verovatno opet onaj Dimitrije Tucović koji ni posle šest sahrana ne može da prestane da se obrće u grobu. Ćuti Dimitrije i spavaj. I onako si bio u fazonu da Kosovo pripada Albancima. Nije Slavija za tebe. Gde smo ono stali.

E pa da, na istom mestu na kome su Beograđani do 1880-ih u velikoj bari lovili divlje patke, imaćemo priliku da uživamo u muzičkoj fontani. Ali sumnjam da će u novoj muzičkoj bari sa vodoskacima biti dozvoljen pristup patkicama.

Iako se stručnjaci pitaju kako će uopšte prolaznici od buke uopšte čuti ikakvu muziku sa fontane, gradski menadžer Goran Vesića objašnjava: A ko će čuti muziku, to ćete videti kad bude radila fontana. Kome se ne sviđa ne mora da je sluša, odlučno je gradski menadžer sugerisao građanima Beograda da Slavijom prolaze sa prstima u ušima.

Pošto nismo dobili nikakve informacije o prirodi muzike koja će se puštati na Slavija stejdžu, odlučili smo da posavetujemo naše istaknute muzičare.

Momčilo Bajagić – Bajaga

Ja mislim da bi fontana trebalo da radi po principu džuboksa. I svake nedelje da neko bude muzički urednik. Ubaciš po deset dinara i odabereš koju pesmu hoćeš da slušaš. Da se ja pitam, taj urednik bi stalno mogao da bude Sloba Konjović, ako ga ne mrzi, onda bi muzika uvek bila dobra.

Ako postave i neki sat tu pored fontane, mislim da bi tokom dana puštao pesmu Rock around the clock, a uveče neku baladu, recimo Sampa pa ti od Santane.


Ivan Ivanović – Juice

Meni je to potpuno kretenska priča. Šta brate ima tu da svira, tragično je to što se tiče naše nekulture. Možda bi trebalo da postave 12 pisoara uz fontanu pa ako se nekome pripiša da može da se išora.

Pa brate, ako bih ja mogao da predložim pesmu da se vrti na Slaviji, to nema sumnje, bio bi to Crosstown traffick od Hendriksa. Druga varijanta bi bila pesma Dreams od Quench-a. To ti je tehno.

MC Sajsi – Ivana Rašić

Mene i da zovu da budem dj na fontani na Slaviji, ne bih pristala, to bi bilo kao da vrtim pleče na grobu. Nije mi jasno kako neko može da dobije ideju da tamo gde je inače buka i svi trube i moraju da se skoncentrišu na vožnju, da se pusti muzika. Mi muzičari bi morali da osmislimo potpuno novi muzički pravac koji bi se tačno matematički odradio da može uopšte da se tamo čuje od saobraćaja. Jedino kako bih pristala da tamo puštam muziku je da sve potpuno razjebem i vratim kako je pre fontane bilo. A puštala bih neki najgori album Sonic Youtha, recimo Sonic Nurse da se vrti na ripit.

To su sve budalaštine, ne razmišljam o tome. To je to, doviđenja.

Boško Mijušković , Straight Mickey and The Boyz

Mislim da bi Žikica Simić trebalo da bude muzički urednik te muzičke fontane. Muziku bi mogao da pušta u zavisnosti od dana, tj. ako je tog dana rođen ili je umro neki slavni muzičar, onda njegove pesme da idu. S druge strane, bilo bi lepo da se čuju Đorđe Marjanović, Arsen Dedić i Minja Subota, taj jugoslovenski evergrin. Ipak, najradije bih voleo da čujem pesmu Dušana Jakšića 'Ja sam simpatičan'.

Đule, Van Gogh

Najbolje bi bilo da se pušta klasična muzika. Treba da bude tako neka opuštenija muzika, da sedativno deluje na vozače, da napravi taj relaksirajući momenat. Ne verujem da bi muzika smetala, meni muzike nikada nije dosta, to je 24 sata, non-stop. Ali mislim da rok ne bi trebalo tu da se pušta. Već se zna šta je muzika za aerodrome, javne toalete, u pitanju je ambijentalna muzika, neutrealna. To nam sada treba jer deluje smirujuće, a kod nas je agresija na samom vrhuncu. Potrebno je da ljudi malo uspore, da budu tolerantniji, a ne agresivni. Dakle, voleo bih da čujem Mocarta i Baha.

Izvor: vice.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja