Plaže Lefkade

Jedno od možda najvećih prednosti letovanja na Lefkadi, koja prema mišljenju mnogih važi za najlepše ostrvo u celoj Grčkoj, jeste činjenica da imate mogućnost da uživate u karipsko plavom moru i prelepim plažama. Osim toga, do ovog grčkog ostrva se stiže vrlo lako jer se ne koristi trajekt da bi se do njega došlo. Možda smo Vas malo zbunili, ali reč je o tome da je ovo jonsko ostrvo, koje leži između Krfa i Kefalonije, sa kopnom spojeno uzanim moreuzom, preko koga se proteže most dužine oko 2 kilometra i koji vodi direktno u Lefkas, najveći grad ostrva.
Osim plaža koje su neverovatno lepe, Lefkada ima i mnogo drugih znamenitosti koje je svakako dobro posetiti. Osim izleta do mnogobrojnih većih i manjih grčkih ostrva u okolini, možete obići i sela na ovom ostrvu koja su veoma živopisna i u kojima ćete sasvim sigurno osetiti pravi duh Grčke i njenog naroda, te osetiti duboku privrženost koju pokazuju prema turistima iz naše zemlje. U okolini mnogih od njih nalaze se i plaže Lefkade koje će Vas izvesno ostaviti bez daha.

Plaže Lefkade važe za najlepše plaže čitave Grčke, ali i okolnih zemalja, a osim kristalno čiste vode, posebno su zanimljive zato što su mnoge od njih takozvane divlje plaže, te turisti imaju mogućnost da uživaju u njihovim netaknutim lepotama.

Nažalost, tokom nedavnog zemljotresa koji je pogodio ovo grčko ostrvo, jedna od do tada najlepših plaža Lefkade i čitave Grčke “Egremni” je gotovo potpuno nestala. Ljubitelji Lefkade gaje nadu da će meštani ipak uspeti da se izbore sa silom Prirode, te ovu plažu vrate u prvobitno stanje, uzevši u obzir da je ona jedan od simbola ovog ostrva, ali i cele zemlje.

Kada se krene od Lefkasa prema jugozapadu, na oko 40 kilometara udaljenosti smeštena je “Porto Katsiki” plaža, koja je takođe jedan od bisera Egeja. Na vrhu strmih stepenica koje vode do nje nalaze se parking i restoran, a možete joj prići i brodićima i čamcima i to iz pravca Nidrija i Vasilikija.

Duga, peščana plaža koja nosi naziv “Kathisma”, na kojoj se nalaze ležaljke i suncobrani, te taverne i barovi, nalazi se istočno od Lefkasa, a nadaleko je čuvena među turistima. Smeštena je u neposrednoj blizini živopisnog grčkog seoceta, Agios Nikitas. A severno od njega je smeštena još jedna plaža Lefkade koju vrlo često posećuju turisti. Plaža “Pefkoulia” je omiljena među turistima, a najviše zbog plitkog ulaska u vodu, te je odličan izbor za porodice sa malom decom. I na njoj je moguće iznajmiti suncobrane i ležaljke, ali i popiti piće u nekom od kafića.
Plaža “Mikros Gialos” smeštena je oko 25 kilometara južno od Lefkasa, lepo je uređena, te na njoj pored ležaljki i suncobrana postoji i taverna i nekoliko barova.

A na samo nekoliko kilometara od Lefkasa smeštena je još jedna, u najmanju ruku, velelepna plaža. Osim što podseća na plaže specifične za Karipsko more, plaža “Frini” je nadaleko poznata kao raj za surfere.

Svakako treba pomenuti i plažu “Agios Ioannis “ koja nije naročito poznata među turistima, uzevši u obzir da je poznata po relativno velikim talasima zbog izloženosti otvorenom moru i ponekad prilično jakom vetru. Upravo iz tog razloga na njoj čak ni u jeku sezone ne vlada naročita gužva, ali spada u red prilično lako dostupnih plaža Lefkade. Naime, duž ove plaže se proteže put kojim se lako može stići i do nje, te uživati u plavetnilu mora i sitnom pesku koji je prekriva.

Jedan od najzanimljivijih načina da upoznate plaže Lefkade (i ne samo Lefkade) je da iskoristite trajekt koji saobraća između tri ostrva: Itaka, Kefalonija i Lefkada. Takođe je dobro da znate i da je ono, kao i gotovo sva grčka ostrva sasvim solidno snabdeveno osnovnim životnim namirnicama, te da je na njemu prisutan veliki broj marketa, ali i brojne taverne, kafići, kao i barovi i ostali ugostiteljski objekti. Takođe, Lefkada važi za ostrvo koje je osim po savršenim plažama i kristalno čistom moru dobro poznato i po bogatom noćnom životu

Izvor: www.turisttrade.com

Preporučujemo da pogledaš i:

Djole maskota
Zdravo, ja sam Djole
Saznaj više o meni
U čemu ti uživaš?
Hrana i piće
Mind & Body & Spirit
Hobi & Sport & Putovanja